Annons

Fifa-ledare vill inte se spottande spelare

En del gör det av gammal ovana, andra för att rensa halsen eller näsan på grund av ansträngda slemhinnor.
Den estetiska diskussionen om spottande fotbollsspelare tillförs nu medicinska aspekter.
Smittar loskan?
Fotboll • Publicerad 28 april 2020
Djurgårdens Emir Kujovic och alla andra fotbollsspelare kan få hålla inne på spottande, då Michel D'Hooghe, ordförande i Fifas medicinska kommitté, tror att det kan leda till smittspridning. Arkivbild.
Djurgårdens Emir Kujovic och alla andra fotbollsspelare kan få hålla inne på spottande, då Michel D'Hooghe, ordförande i Fifas medicinska kommitté, tror att det kan leda till smittspridning. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Michel D'Hooghe, ordförande i Fifas medicinska kommitté, ser en sådan risk – att spottandet på planen kan leda till smittspridning av coronaviruset. Det uppger han för den brittiska tidningen The Telegraph, något som TV4:s Fotbollskanalen snappat upp. D'Hooghe vill inte se något spottande på planerna så länge smittrisken för coronaviruset finns kvar.

Enligt D'Hooghe kan saliv stanna på planens yta i flera timmar, vilket kan leda till smittspridning.

Annons

– Det är ohygieniskt och ett bra sätt att sprida viruset. Det är en av anledningarna till varför vi måste vara mycket försiktiga innan vi startar igen. Jag är inte pessimistisk, men rätt skeptisk för närvarande.

– När vi börjar med fotbollen igen måste vi undvika det (spottandet). Frågan är om det är möjligt, kanske kan man ge ett gult kort, säger han till The Telegraph.

Inget spottande i Sydkorea

Den 8 maj tänker Sydkorea inleda fotbollssäsongen och enligt tidningen Korea Herald införs ett spottförbud. Spelare får heller inte prata med medspelare, motståndare eller domare på planen. Om en spelare eller en lagledare testar positivt för viruset väntar minst två veckors karantän för laget, skriver tidningen.

Samtidigt går en ännu inte publicerad undersökning av Århus universitet i en helt annan riktning och antyder att risken att smittas under en match är liten. Kontakten mellan spelare är väldigt kort under 90 minuters spel, i snitt bara en och en halv minut. Beräkningarna bygger på spelarnas samlade rörelsemönster i 14 matcher i danska superligan, skriver Videnskab.dk

Tidskriften har bett flera utomstående forskare titta på studiens slutsatser.

– Sundhedsstyrelsen räknar med att man ska vara närmare än två meter från en smittad person i 15 minuter för att det ska räknas som en kontakt. Så det råder inget tvivel om att de tider som anges i undersökningen inte är kritiska och inte alls berör fotbollsspel utomhus. Jag ser inga problem med vanlig, gammaldags fotboll. Amerikansk fotboll och rugby gör mig mer betänklig, säger Allan Randrup Thomsen, professor i virologi.

"Får inte bli hysteriska"

Det han ser risker i är att klä om och duscha i samma omklädningsrum och samlas i en stor grupp och med omfamningar fira exempelvis ett mål. Han påpekar också vikten av att tvätta händerna och hosta i armvecket.

Vad gäller spottandet håller Allan Randrup Thomsen med Michel D'Hooghe.

– Man kan överväga om domarna borde ge varningar om de märker det, men vi får inte bli för hysteriska.

Danmark hoppas kunna starta superligan den 24 eller 31 maj, dock utan publik.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons