Annons

Filip från Sankt Olof i våldsam SM-krasch – 50 meter från segern

Filip Bengtsson från Sankt Olof var på väg mot en historisk dubbel. Han vann SM-guld i motocross på lördagen och var 50 meter från att vinna ett SM-race i enduro på söndagen.
Då kom kraschen.
På onsdagen anländer Filip med ambulansflyg till Ystad.
Motorsport • Publicerad 15 september 2020

Det var på väg att bli en fantastisk motorhelg för fenomenet Filip Bengtsson.

I det som skulle bli sin sista SM-tävling i motocross i hela karriären körde han på lördagen ifrån hela den svenska eliten. Filip tog full pott i MX1-klassen och blev svensk mästare vid tävlingarna i Visselfjärda. Det var hans sjätte SM-guld!

Annons

På söndagen skulle han fullborda sin historiska helg genom att vinna SM-deltävlingen i enduro i Vetlanda. Filip var mindre än 50 meter från mållinjen i ett av sina race, när han körde på en rot i marken och hamnade i obalans. Han åkte av av motorcykeln, in i ett träd, och träffades av motorcykeln som kom flygandes efter honom.

Filip åkte ambulans till sjukhuset i Eksjö. Där konstaterades att vänsterhanden var riktigt dålig och att det var skador även i ena knäet och skulderbladet. Senare visade det sig att tre fingrar var brutna i handen, att det var ett brott på skulderbladet och en spricka i knäskålen.

Den färske SM-guldmedaljören flyttades till Kalmar sjukhus,

Veronika Blom, som är svärmor till Filip, säger att han ändå har haft tur i oturen.

– När man blir träffad av motorcykeln på det här sättet skulle det ju kunna sluta med en riktig tragedi. Nu verkar det i alla fall som om huvud, nacke och ryggrad har klarat sig, säger hon till YA.

Filip Bengtsson är för dålig för att prata med YA men skriver i ett sms att han har skadat sig och ligger på Kalmar sjukhus. ”Väntar på transport vidare till Ystad”.

– Filip är ihop med vår dotter (Felicia) och de bor här i Småland. Men han är fortfarande skriven i Sankt Olof. Det är väl därför han ska opereras i Skåne, men vi tycker att operationen kunde gjorts mer skyndsamt i Kalmar, säger Veronika Blom.

I ett inlägg på Instagram skrev Filip Bengtsson, efter lördagens SM-guld: ”Härligt att få avsluta MXSM-säsongen och MX-karriären med grym körning och en dubbelseger... ”Stort tack till alla som hjälpt och stöttat mig”.

Lördagens tävling utgjorde den perfekta punkten på Filips karriär som motocrossförare. I framtiden skulle hans fokus i stället ligga på enduro.

– Det var så det var tänkt. Vi får verkligen hoppas att Filip kommer tillbaka och kan fortsätta köra, säger Veronika Blom.

Filip Bengtsson tillsammans med flickvännen Felicia efter lördagens SM-guld i motocross.
Filip Bengtsson tillsammans med flickvännen Felicia efter lördagens SM-guld i motocross.
Jan OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons