Annons

Fint formbesked från Kalla i Östersund

Charlotte Kalla ser ut att vara på rätt väg efter coronasmittan. I sin andra tävling efter sjukdomen vann hon 15 kilometer klassiskt i Östersund i överlägsen stil.
Skidor • Publicerad 8 januari 2021
Charlotte Kalla. Arkivbild.
Charlotte Kalla. Arkivbild.Foto: Per Danielsson/TT

Kalla var missnöjd efter sin sjundeplats i säsongsdebuten i den interna landslagstävlingen i Östersund i december. Men till den tävlingen kom hon med mycket osäkerhet efter att tidigare ha drabbats av covid-19 och därigenom missat flera viktiga träningsveckor.

Fredagens 15-kilometerslopp gav nog en betydligt bättre känsla, även om motståndet var klart svagare.

Åkte som en 14-åring

Annons

Kalla vann masstarten, som ingår i den svenska seniorcupen, efter ett avgörande ryck under den sista tredjedelen. Fram till 11-kilometersmarkeringen hade hon sällskap av två andra landslagsmeriterade åkare, Sofia Henriksson och Evelina Settlin, men därifrån lade Kalla in en extra växel.

– Jag var ganska ivrig första biten. Jag hade bestämt mig för att inte vara för offensiv, men den där viljan … det kändes som att jag var 14 och inte 34. Men sedan höll jag en mer lagom nivå, säger Charlotte Kalla i Aftonbladets sändning.

– Jag väntade mig att farten skulle höjas redan på tredje varvet, men när vi gick in på det fjärde varvet bestämde jag mig för att öka farten. Och det räckte för att även Sofia skulle släppa.

Burman tvåa

Settlin fick släppa direkt, medan Henriksson hängde med ytterligare en liten bit, innan även hon fick ge sig.

Charlotte Kalla vann till slut, 23,5 sekunder före Henriksson och 58,6 sekunder före Settlin.

På herrsidan gjorde Jens Burman comeback efter sina ryggproblem. Landslagsåkaren blev tvåa på tremilen i klassisk stil, knappt slagen av Jonas Eriksson.

På lördagen väntar sprint. Den står Charlotte Kalla över för att fokusera på söndagens 10-kilometerslopp i fri stil. Däremot siktar Viktor Thorn, som också haft problem med ryggen, på att köra sprinten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons