Annons

Förändrat före för Tommy Olofsson

Att det inte finns några längdskidåkningsklubbar i syd-östra Skåne innebär inte att det inte finns folk härifrån som åker längdskidor.Sjöbobon Tommy Olofsson var till exempel en av dem som ställde upp i DM.
Sport • Publicerad 30 januari 2006

Löparesset från Sjöbo gjorde DM-debut i skidsammanhang och siktar nu på succé i Vasaloppet. Tommy, som representerar Björnstorps IF, är annars mest känd för sin förmåga att prestera i långdistanslöpning men har den här säsongen bestämt sig för att göra gemensam sak med ungefär 50 andra i Björnstorps skidsektion och ge längdåkningen en chans. Vi möter honom precis innan det är dags för start i DM på 50 kilometer, en tävling arrangerad av Härlövs IF i skogarna kring Bockeboda, en knapp mil väster om Kristianstad.

– Jag har aldrig åkt längre än 25 kilometer tidigare så det blir dubbelt upp den här gången. Men jag ska göra mitt bästa för att ta mig runt i alla fall. Meningen är ju att jag ska köra öppet spår i Vasaloppet så det är lika bra att vänja sig, säger Tommy.

Annons

Tommy Olofsson har en framgångsrik löparsäsong bakom sig med en 24:e plats i halvmara-SM, en total tredjeplats i Skånes löpar-GP och en 44:e plats i det klassiska Lidingöloppet. Normalt sett hade försäsongsträningen varit igång med löpning redan nu men…

– Nu är det alldeles för mycket snö för att springa så därför är det bra att man kan ha skidåkningen som komplement. Jag blev introducerad i skidåkningen av de andra löparna i klubben. Det är faktiskt samma fart och frihetskänsla som när man springer och grundkonditionen har man ju nytta av även här, fortsätter Tommy.

En sak skiljer emellertid Tommy från de riktigt stora skidentusiasterna i Björnstorp.

Vallningen.

Medan de flesta lägger ner hela sin själ i vallningen flera timmar före startskottet lämnar Tommy den detaljen lite åt slumpen. Inte så att han vallar med ett stearinljus eller kör ovallat men det får räcka med tejp under skidorna inför DM-debuten.

– Vallningen är det sämsta med skidåkningen. Är man van vid att bara kränga på sig skorna och ge sig ut i spåret känns det lite drygt att stå och hålla på med vallningen, skrattar Tommy.

Att valla finns det andra i Björnstorps IF som kan. Lennart Svensson, en av föreningens eldsjälar, har till exempel en hel arsenal av olika vallor med sig och betonar starkt vikten av att vara noggrann med vallningen. Vallan kan ofta vara skillnaden mellan succé och fiasko.

– Det får bli kallvalla på burk i dag, säger Lennart och hivar vant fram en burk, vars innehåll han sedan smetar ut i ett jämnt lager på sina skidor.

– Vallar man fel kan det förstöra hela tävlingen. Det kan vara bakhalt eller så kan man få superfäste utan glid. Eller så kan klistret frysa. Men visst är det svårt att få till det. Det är ju inte säkert att det råder samma väderförhållanden timmen före start när man står och vallar som när man varit ute i spåret ett par timmar.

Lennart Svensson var i princip ensam skidåkare i Björnstorps IF när skidsektionen startade 1998 men nu är de aktiva utövarna som sagt betydligt fler och ständigt ökande i antal.

Annons

– Vi har haft en mycket fin utveckling i klubben, bekräftar Lennart.

Men hur gick det då för Tommy Olofsson och hans tejpvalla?

– Jodå, det gick över förväntan. Jag siktade på att klara sträckan på fyra timmar men jag gick i mål efter 3.40,59 och vallan fungerade bra. Det var en tuff bana med ganska stora höjd-skillnader och jag blev lite trött på slutet men totalt sett var det ett positivt lopp. Nu har jag fått blodad tand och ska se till att klara Vasaloppet också.

Tilläggas ska att segraren, Håkan Gunnarsson, Ryssberget, vann DM på tiden två timmar och 51 minuter.

Fredrik Sörensson

0411-55 78 17

fredrik.sorensson@

allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons