Annons

Förbundet: "Kan inte luta oss tillbaka"

Svenska fotbollförbundet mottog den fällande hovrättsdomen mot den ex-allsvenske fotbollsspelaren med glädje.
Att spelaren fälls utan varken vittnesmål eller erkännande kan bli prejudicerande för framtida matchfixningsmål.
Matchfixning • Publicerad 15 december 2021
Den ex-allsvenske fotbollspelaren har dömts för tagande av muta och spelfusk. Arkivbild.
Den ex-allsvenske fotbollspelaren har dömts för tagande av muta och spelfusk. Arkivbild.Foto: Per Danielsson/TT

Svenska fotbollförbundets (SvFF) integrity officer Johan Claesson arbetar dagligen med frågor gällande integritet och matchfixning. Att hovrätten rev upp tingsrättens friande dom i det uppmärksammade matchfixningsmålet var positivt för SvFF:s del, menar han.

– Vi har från början tyckt att det funnits tillräckligt med bevisning i det här ärendet för att det ska leda till en fällande dom. Vi är glada att hovrätten har kommit fram till det här domslutet, säger Johan Claesson och fortsätter:

Annons

– Det här handlar egentligen om det första ärendet kopplat till matchfixning där det inte finns något vittnesmål eller någon spelare som kliver fram och erkänner och berättar vad som hänt. Det här bygger egentligen helt på annan typ av bevisning i form av spelkontoinformation, transaktioner från banker och även bevisning i matchbilder. Det är viktigt att den bevisningen anses vara tillräcklig.

Tror på fortsatt avstängning

SvFF hade redan före den friande tingsrättsdomen i juni stängt av den ex-allsvenska fotbollsspelaren från all fotboll i fyra år. Ett beslut som spelaren, som dömts för tagande av muta och spelfusk i samband med en allsvensk match 2019, överklagat till Riksidrottsnämnden (Rin) som ska fatta ett beslut efter hovrättens fällande dom.

– Men i och med att beviskravet är lägre gentemot idrottens reglemente och hovrätten nu har kommit till en fällande dom utifrån ett högre beviskrav har jag svårt att se att det ska kunna bli ett annat utfall, säger Johan Claesson.

"Relativt högt värde"

TT: Hur prejudicerande tror du att det här kan bli?

– Relativt högt värde ändå, tänker jag. I och med att det handlar om det första fallet av spelfuskbrott som har varit uppe tidigare i allmän domstol. Sedan är det jättesvårt att säga exakt eftersom alla matchfixningsmål ser olika ut och är rätt unika.

Trots glädjen över onsdagens fällande hovrättsdom vill Claesson fokusera på sitt och förbundets framtida arbete mot matchfixning.

– Bara för att vi får en fällande dom i det här fallet kan vi inte luta oss tillbaka på något sätt och tro att vi kan sluta med det arbete som vi gör i dag. Det kommer fortsatt kräva oerhört mycket jobb från både vårt håll på fotbollsförbundet men även andra berörda aktörer.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons