Annons

Förbundskritik mot domarvalet i EM

EHF valde att bara ha kvinnliga domare i handbolls-EM. Något som mött motstånd från flera håll. Nu riktar danska handbollsförbundets generalsekreterare kritik mot beslutet.
Handboll • Publicerad 12 december 2020
Danska förbundskaptenen Jesper Jensen är en av flera som kritisera domarnivån i EM. Arkivbild.
Danska förbundskaptenen Jesper Jensen är en av flera som kritisera domarnivån i EM. Arkivbild.Foto: Bo Amstrup

Det var tufft spel från både Sverige och Danmark när grannländerna möttes i handbolls-EM på fredagen. Det resulterade i många utvisningar och straffkast, något som kritiserades från båda lagen.

Europeiska handbollsförbundet (EHF) har valt att bara ha kvinnliga domare i EM. Under mästerskapet har domarnivån varit uppe för diskussion flera gånger och anklagats för att vara ojämn och för låg.

Annons

– Jag tycker inte att domarnivån har varit speciellt hög. Vi damspelare klarar en tuffare miljö och vi vill också spela på den nivån. Vi kvalificerar oss till ett mästerskap för att vi är tillräckligt bra. Så borde det kanske också vara för domarna. Jag tycker inte att ett mästerskap är till för att prova en massa domare, sade Sveriges Nathalie Hagman efter Danmarksmatchen.

Nu kommer kritik även från högre instanser. Danska handbollsförbundets generalsekreterare Morten Stig Christensen tycker inte att EHF:s beslut är lyckat.

– Jag är ingen supporter av vad EHF gjort. Jag upplever i vissa fall när jag pratar med spelarna att de är irriterade över att kompetens inte är den enda parametern. Nu spelar det också roll att du är kvinna, där ska vi inte hamna, säger Christensen till danska nyhetsbyrån Ritzau.

Även danska förbundskaptenen Jesper Jensen var irriterad efter fredagens match.

– Domarna håller inte nivån. Spelarna var djupt, djupt frustrerade och det kan jag förstå.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons