Förlust för YIF i slutet

När två sekunder återstod gjorde Irsta segermålet, nu får Ystads IF rikta in sig på kvalet.
Sport • Publicerad 15 mars 2004

Ystads IF hade allt i sin hand - men tappade det. Irsta/Västerås vann en mycket dramatisk match med 23-22 (12-11). Nu får YIF rikta in sig på att nå kval - för en direktplats försvann i går i Västeråshallen. Sista minuterna av matchen blev hur spännande som helst. Efter knappt 20 minuters spel i andra halvlek hade YIF en 20-16-ledning och såg ut att gå mot en klar seger, hemmalaget Irsta hade kört fast och hade mycket svårt att ta sig igenom Ystads kompakta försvar. Men så började gästerna att missa en del avslut samtidigt som Irsta lyckades lirka in ett par bollar. När klockan stod på 21.49 var hemmalaget ifatt. Obegripligt nog. YIF hade plötsligt tappat fart och fick inte till det i offensiven. - Det är märkligt att vi inte kan knyta till säcken vid 16-20, säger Ystads bäste spelare Tony Hedin och skakar på huvudet. Lagen följdes åt till det var 40 sekunder kvar, då stod det 22-22. Irsta fick sista avslutet i matchen - med två sekunder kvar luckrades YIF:s försvar upp med en inövad variant och Irstas lagkapten Mathias Fredriksson satte bollen i mål bakom Klas Hermansson. 23-22 och matchen var förlorad för Ystad. - Det känns för jävligt att förlora en sådan här match. Det är den värsta förlust jag har varit med om denna säsong, säger Tony Hedin. En mycket avgörande faktor var också att Ystads Martin Ljungqvist fick rött kort 27.37. Anledningen var att domarna påstod att Ljungqvist knuffat omkull en Irstaspelare när hemmalaget anföll genom en kontring. - Jag undrar varför Martin fick det? Jag stod precis bredvid och såg det från sidan, jag ser ingen knuff. Det är väldigt osmidigt av domarna att ge Martin rött kort i detta läge av matchen, säger YIF:s tränare Stefan Nilsson. På grund av att Martin Ljungqvist fick rött drabbades Ystad av en tvåminuters utvisning, med fem man på banan var det svårt för gästerna att åter vända till sin fördel sista minuterna. - Det första vi gör är att rannsaka oss själva, vi är mycket besvikna över att förlora en sådan här match. Samtidigt är det tråkigt att domarna håller en bra nivå i 45 minuter och sedan helt plötsligt tappar greppet. Sedan får vi inte glömma att Irsta har en fantastisk publik (1 365 åskådare) i ryggen, det är en åttonde spelare för dem, säger Stefan Nilsson. I och med att YIF förlorade gårdagens stentuffa match så är en direktplats knappast inom räckhåll, Irsta har 19 poäng, BK Heid 18 och Ystad 14. Det är sex poäng kvar att spela om. Läget är svårt. Irsta behöver en poäng och Heid två. Det kommer lagen att ordna på de tre återstående matcherna. Ystad får sikta in sig på kval, Wasaiterna är det enda lag som kan komma ifatt, de ligger för närvarande fyra poäng efter. - Att nå de två första platserna är kört nu. Vi får inrikta oss på tredje och fjärde plats, vi behöver bara två poäng för att det ska vara klart, men de två poängen ska också tas, säger Stefan Nilsson. Kvalet kommer att bli tufft tror Tony Hedin, att ta sig upp till elitserien via kval är inte lätt. - Det kommer att bli svårt att kvala upp, men man måste se möjligheten, säger Hedin. Text: Christer Karlsson