Annons

Förre IFK-målvakten omkom i bilkrasch

IFK Ystads förre handbollsmålvakt Jacob Knutsson har avlidit.
Jacob var på väg till sitt arbete i Lund 1 juli, när han omkom i en trafikolycka på E65. Han avled omedelbart på olycksplatsen utanför Ystad.
Dödsfall • Publicerad 11 juli 2020

Jacob Knutsson har många gånger omnämnts på YA:s sportsidor. Han var målvakt i ett av de mest framgångsrika ungdomslagen som har funnits inom Ystadshandbollen, IFK:s ”95:or”. Ett lag som inte bara var bäst i Sverige, utan som även vann Norden cup tre år i rad. En prestation som inget annat lag har mäktat med.

Jacob blev så småningom allsvensk målvakt i IFK Ystad. Karriären som seniorspelare blev dock kortvarig och några veckor före sin 20-årsdag 2015 tog han det oväntade och modiga beslutet att lägga handbollen åt sidan, för att ge plats åt annat i sitt liv. För egna sparpengar valde han att resa till Dubai för att under nästan två månader utbilda sig till personlig tränare och kom därefter att jobba på olika gymkedjor i Norge och Sverige. Under ett och ett halvt år bodde han i Asker utanför Oslo och var bland annat personlig tränare åt den legendariska ishockeyspelaren Håkan Södergren, som arbetade som chef för den norska hockeyligan.

Annons

Men livet är föränderligt. Den civila karriären gled in på en annan bana än inom hälsa och träning och det skulle visa sig att Jacob inte alls hade gjort sin sista handbollsmatch. 2018 gjorde han comeback, och succé, som målvakt i Eslövs HF. Första året blev det serieseger i division 3 och den gångna säsongen slutade laget på en kvalplats till division 1. Ett kval som dock aldrig kunde genomföras på grund av corona.

Det var inte bara på det sportsliga planet som vårens virusutbrott drabbade Jacob. På grund av färre bokningar tvingades Jacob, som så många andra inom hotell- och eventbranschen, att sluta på Clarion Hotel & Congress Malmö Live, där han jobbade som uppskattad Sales Manager.

YA-reportage om den då 18-årige målvakten Jacob Knutsson som nyss hade slagit igenom som seniorspelare i IFK Ystad.
YA-reportage om den då 18-årige målvakten Jacob Knutsson som nyss hade slagit igenom som seniorspelare i IFK Ystad.Foto: Bass Nilsson

Men Jacob hade snabbt nya järn i elden och det fanns andra branscher som såg hans potential. Han erbjöds en karriär som mäklare, men valde i stället hoppa på ett uppdrag som butikschefstrainee på Jysk i Lund. Trots att Jacob fick jobbet i mycket tuff konkurrens var hans syfte att samla på sig ledarskapspoäng, för att senare återvända till Malmö Live och fortsätta klättra inom organisationen.

Det var inte bara inom idrotten och yrkeslivet som våren bjöd på skiftningar i tillvaron för Jacob. Privat valde han och sambon att gå skilda vägar och Jacob mellanlandade under ett par månader hos föräldrarna i Ystad. Samma dag som dödsolyckan inträffade skulle han kvittera ut nycklarna till sin nya lägenhet vid Slussen i Malmö, vilket han hade sett fram emot mycket.

Som handbollsmålvakt hade Jacob kanske inte den storlek som traditionellt förknippas med en spelare på den positionen. Han var kortare än de flesta andra målvakter, men kompenserade detta genom att vara snabb och smart. Om Jacob fick inleda en match på bänken använde han tiden till att specialstudera motståndarnas skyttar. När han väl kom in på planen hade han läst in sig på var avsluten skulle komma. Blicken för spelet och förmågan att tidigt förutse skottens riktning gjorde att han ofta kunde tjuvstarta och tjäna de tiondelar som krävs för att hinna blockera bollarna.

Även om Jacob Knutsson trivdes utmärkt i Eslövs HF upplevde han sin kanske bästa handbollstid under pojklagsåren med IFK Ystads 95:or. Ledarna Stefan Lundin och Mats Nilsson skapade en miljö som fick de unga spelarna att växa både på och utanför planen. Runt laget fanns också en engagerad grupp föräldrar som stöttade spelarna och skjutsade dem till sporthallar i hela Norden. Några av spelarna i det talangfulla laget har sedermera nått landslaget och den högsta ligan både i Sverige och utomlands.

Jacob Knutsson såg utmaningar som en drivkraft i livet. Inom idrotten triggades han att prestera som bäst under maximal press och i yrkeslivet kände han sig trygg och bekväm i viktiga möten med nya människor. Inte sällan var Jacob den person som personalchefer till slut fastnade för i olika rekryteringsprocesser.

Hans charmiga leende och ödmjuka framtoning gjorde honom populär i alla kretsar. Utan att behöva använda armbågarna eller trampa folk på tårna hade Jacob en förmåga att ta sig framåt och uppåt i livet.

Jacob Knutsson på ett gym i Ystad dagarna före sin 20-årsdag och han nyligen hade bestämt sig för att avsluta sin handbollskarriär för att utbilda sig till personlig tränare.
Jacob Knutsson på ett gym i Ystad dagarna före sin 20-årsdag och han nyligen hade bestämt sig för att avsluta sin handbollskarriär för att utbilda sig till personlig tränare.

Mitt senaste möte med Jacob var sommaren 2015, när han hade tagit beslutet att sluta med handbollen för att utbilda sig till personlig tränare. På ett gym mötte jag en en målmedveten, solbränd ung man som hängde i rep och klev i trampmaskiner, för att göra fotografen nöjd. Han njöt av sommaren och livet och längtade efter att forma sin egen framtid.

Vännerna finns både i Ystad och långt utanför stadens gränser. Vilket inte minst den senaste veckans kondoleanser vittnar om. Föräldrahemmet har förvandlats till ett blomsterhav.

Annons

Jacob Knutsson blev 24 år.

Närmast sörjande är pappa Leif och mamma Lotta.

Jan OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons