Malmö vände sent – tungt för Frölunda

Frölundas form är svag som tunn is inför SM-slutspelet. Jumbon Malmö vann med 3–2 efter förlängning i Göteborg. Det var Frölundas fjärde raka förlust.
– Inte bra alls, säger Nicklas Lasu, som gjort 1–0 till Frölunda i tredje perioden.
Ishockey • Publicerad 2 mars 2023
Malmös duktige målvakt Brandon Maxwell plockar åt sig pucken framför en Frölundaspelare. Malmö vände till seger med 3–2 i Göteborg, i en match som länge var mållös.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Efter två mållösa perioder, där Frölunda visat bättre spel än i de senaste matcherna, gav Nicklas Lasu och David Edstrom göteborgarna en 2–0-ledning i tredje akten.

Då kändes det som att Frölunda skulle bryta förlustraden och vinna mot Malmö, som kommer att få kvala för nytt kontrakt.

Men skåningarna tog ut duktige målvakten Brandon Maxwell med tre minuter kvar. Sedan blev Frölundabacken Petteri Lindbohm utvisad. Och så reducerade Kim Rosdahl för Malmö, med 2.18 kvar att spela.

Persson avgjorde

45 sekunder för periodslutet kvitterade Anton Wahlberg, född 2005, till 2–2. Till slut avgjorde Malmö genom Carl Persson i förlängningen.

Besvikelsen var mycket stor i Frölunda, som nu ramlat ner under kvartsfinalstrecket i SHL-tabellen.

– Vi skapar jättemånga bra chanser, så jag är glad över hur stora delar av spelet ser ut, säger Frölundatränaren Roger Rönnberg och jämför med 0–2 mot Skellefteå senast.

– Sedan är det ju, jag vet inte... Jag skrattar nästan, för det är det här som händer lag i motgång, att man hittar ett sätt att förlora, fortsätter Rönnberg.

"Ingen aning"

Lag sju till tio i sluttabellen får inleda slutspelet med åttondelsfinaler, medan de sex första går direkt till kvartsfinal.

TT: Hur viktigt är det att undvika åttondelsfinal?

– Ingen aning, säger Roger Rönnberg och går mot omklädningsrummet.

Nicklas Lasu får samma fråga.

– Det är såpass jämnt, och det är många poäng kvar att spela om. Så det är klart att vi siktar på att komma så högt upp vi kan, konstaterar Lasu.

Han framhåller att Frölunda måste fortsätta lyfta spelet i de avslutande seriematcherna.

En ljuspunkt är att Frölundas långa sjuk- och skadelista blivit lite kortare. Jacob Nilsson och Ryan Lasch gjorde comeback mot Malmö, medan Jan Mursak, Max Friberg och Patrik Carlsson fortfarande saknas.

Vunnit fyra av fem

Malmö, med ett nervpåfrestande kvalspel framför sig, har nu vunnit fyra av sina fem senaste matcher. Tränararen Tomas Kollar berömde dock torsdagens motståndare.

– Jag tycker att Frölunda egentligen styr och ställer stora delar av matchen, säger Kollar.

– Samtidigt är jag ruggigt nöjd över att vi nånstans hittar ett sätt att vinna. Vi har haft lite problem med det över säsongen som varit, tillägger Malmötränaren.