Annons

Fotbollen drev Kevin bort från England

Här är han.Världens enda engelsman som avskyr engelsk fotboll.Han heter Kevin Hayter och bor i Nybro-strand.
Sport • Publicerad 14 juni 2006
Kevin Hayter på Stortorget i Ystad. En miljö som han finner trygg och idyllisk. Avigsidorna med England och kärleken till Sverige fick honom att byta land. BILD: sprisse nilsson
Kevin Hayter på Stortorget i Ystad. En miljö som han finner trygg och idyllisk. Avigsidorna med England och kärleken till Sverige fick honom att byta land. BILD: sprisse nilssonFoto: 

Det där med att han skulle vara den ende engelsmannen som inte gillar fotboll är förstås en överdrift. Men just i dessa dagar, när VM rasar för fullt, känns det nästan som en lika stor bedrift att hitta en likgiltig engelsman som att finna en nål i en höstack.

Kevin Hayter drar lätt motvilligt på sig en engelsk fotbollströja och poserar som landets representant i YA-sportens populära VM-serie. Hans slutord från vår träff blir:

Annons

– Jag hoppas att Sverige slår England på tisdag!

Nu riskerar Kevin knappast att bli lynchad. För han är färdig med England. Till viss del är det fotbollshuliganerna som drivit honom och hustrun Chrystal ur landet.

– Det går inte att bo i ett land där folk är så extremt uppe i fotbollen. Många människor flyr till fotbollen i stället för att ta tag i sina liv. De har ett dåligt uppförande och slåss, även om huliganismen var ännu värre för ett antal år sedan. – Allt det här tar enorma resurser från samhället. Se bara hur många poliser som går åt för att en enda match ska kunna genomföras – och vad det kostar när fansen drar fram och slår sönder rutor och bilar.

Kevin har sett en enda ligamatch live. Minnet från besöket på Fratton Park i Portsmouth i slutet av 1960-talet är dystert.

– En åskådare blev knivhuggen, säger han dämpat.

Hustrun Chrystal pekar på en annan negativ faktor med fotbollen: Pengarullningen.

– Summorna är helt vansinniga. Sjuksköterskor, socialarbetare och läkare – samhällets verkliga hjältar – kommer inte i närheten av vad fotbollsproffsen tjänar. Det är fullständigt orimligt att en spelare värderas till flera hundra miljoner kronor.

I Sverige är förhållandet till fotbollen sundare, enligt paret Hayton. Jämlikheten är större, pengarna mindre och åskådarna lugnare.

– Vi fick en broschyr från Köpingebro IF i blevlådan. Där stod ungefär lika mycket om alla lagen i klubben – från knattar till seniorer. Så hade det aldrig sett ut i England. Där skrivs det nästan ingenting om damfotboll, säger Kevin.

Han vill dock inte utmålas som en fotbollshatare. Det är avigsidorna med sporten han vill sätta ljuset på. Pengarna. Huliganismen. Verklighetsflykten.

Annons

– Jag har inga som helst problem med själva spelet fotboll. Det är en kul sport och positivt att så många barn är aktiva. Men tyvärr är fotboll så mycket mer, säger Kevin, som hoppas att Beckham och kompani får på nöten när England och Sverige möts på tisdag.

Jan Ohlsson

073 - 988 45 32

jan.ohlsson allehandasyd.se

a Kevin Hayter

Ålder:51 år.

Familj:Hustrun Chrystal

Bor:Sedan nästan ett år tillbaka i Nybrostrand. Som barn campade han mycket i Sverige tillsammans med familjen.

Född:Farhem som ligger mellan Portsmouth och Southampton i södra England.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons