Annons

Fotbollsjournalist hotad av landslagsspelare

I samband med Arabiska mästerskapen i Qatar förra veckan utsattes en sportjournalist för hot från personer i Sudans fotbollsförbund och var nära att misshandlas av en landslagsspelare.
Nu larmar hon om en ohållbar arbetssituation för kvinnliga journalister.
Fotboll • Publicerad 10 december 2021
Det arabiska mästerskapet spelas i Qatar, där fotbolls-VM avgörs 2022.
Det arabiska mästerskapet spelas i Qatar, där fotbolls-VM avgörs 2022.Foto: Darko Bandic/AP/TT

Det var inför mötet mellan Sudan och Egypten som den sudanesiska sportjournalisten Nahid Albaqer trakasserades av representanter från Sudans fotbollförbund och en landslagsspelare, skriver Internationella sportjournalistförbundet (AIPS).

I samband med Sudans träning inför matchen konfronterades Albaqer av fotbollförbundet, som på ett aggressivt sätt anklagade henne för att förstöra Sudans rykte genom sitt skrivande.

Annons

Situationen eskalerade ytterligare när den sudanesiske landslagsspelaren Mohamed Abdel-Rahman brusade upp efter att journalisten svarat på anklagelserna. Han var nära att ta till våld, men stoppades av Fifas personal och säkerhetsvakter.

Journalisten, som snabb lämnade platsen efter händelsen, berättar att hon var rädd för att bli misshandlad av spelaren.

Artikel upprörde

Bakgrunden till förbundets ilska var en artikel som Nahid Albaqer publicerat i tidningen Alfajar Alsudani. Artikeln handlade om att 50 kilo tuggtobak konfiskerats när Sudans fotbollsdelegation anlände till Hamads flygplats i Qatar.

Enligt uppgifter har Sudans landslag efter publiceringarna bett Internationella fotbollsförbundet (Fifa) att ta bort artiklar om dem. De ska även ha försökt få Nahid Albaqer portad från tillfällen att fortsätta bevaka landslaget.

Fifa ska ha svarat att Nahid Albaqer inte gjort något fel och fortsatt får tillgång till matcher, träningar och presskonferenser, precis som andra ackrediterade journalister.

Larmar om arbetssituation

Efter hoten larmar Nahid Albaqer om sin arbetssituation på det internationella sportjournalistförbundets webbplats.

Hon uppmanar nu till krafttag mot våld mot journalister, speciellt kvinnliga, som i vissa samhällen anses stå i underläge. Det är inte första gången, och kanske inte sista, som hon utsätts för hotfulla situationer, säger hon.

"Ärlig talat, så funderade jag på att sluta med mitt yrke för att jag tvingas hantera sådana här situationer. Om det inte hade varit för människorna runt mig kunde jag ha blivit fysiskt skadad", säger hon till det internationella sportjournalistförbundet.

Arabiska mästerskapen i Qatar pågår till den 18 december. Sudan kom sist i gruppspelet och är utslaget.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons