Annons

"Grym diskriminering i Sjöbo"

Tränarduon Robin Persson och Björn Berglund-Peters blev bara kvar i Sjöbo IF en säsong. Nu riktar de kritik mot klubben, bland annat mot dess prioritering när det gäller dam- och herrfotboll.
Sport • Publicerad 25 november 2008
Tränarduon Robin Persson och Björn Berglund-Peters riktar nu kritik mot klubben de nyss har lämnat, Sjöbo IF. Bild: Ulf Gummesson
Tränarduon Robin Persson och Björn Berglund-Peters riktar nu kritik mot klubben de nyss har lämnat, Sjöbo IF. Bild: Ulf GummessonFoto: 

De är noga med att påpeka att de tar ansvaret för Sjöbodamernas degradering till division 2. Samtidigt anser de att de inte fått tillräckliga förutsättningar för att göra ett fullgott arbete i klubben. De lyfter fram dåliga träningstider under höstens slutspurt som en orsak, men pratar också om ekonomiska förutsättningar.

Enligt Persson/Berglund-Peters har herrlaget, som åkte ner i division 4, haft en budget på 750 000 kronor under året, medan damerna fick nöja sig med 450 000 kronor. Siffrorna bekräftas av klubbens ordförande Anette Borgström, som dock inte anser att damlaget diskrimineras (se separat artikel).

Annons

- Vi har haft 40-50 mil till våra matcher medan herrarna nästan har haft mopedavstånd till sina och så har de 300 000 kronor mer. Det är grym diskriminering. Man pratar om jämställdhet i samhället och så ser det ut så här i Sjöbo, säger Björn Berglund-Peters.

Tränarduon beklagar damernas situtation i klubben och menar att damsektionens och spelarnas röster inte blir tillräckligt hörda.

- Det är tjejerna i laget som kommit i kläm under den här struliga säsongen, säger Robin Persson.

Under "den struliga säsongen" hamnade tränarduon i konflikt med lagledaren Bert Fridh, som sedan lämnade laget under uppmärksammade former.

Persson/Berglund-Peters valde att inte kommentera saken när konflikten var aktuell, men nu vill de ge sin version. De menar att Bert Fridh gått bakom ryggen på dem en längre tid.

- Vi har i efterhand fått veta att han erbjudit sina tjänster till styrelsen, att han var ute efter vårt jobb, säger Persson.

- Och han har varit uppe hos ordföranden och begärt att vi skulle få sparken, säger Berglund-Peters.

Robin Persson fortsätter:

- Efter Vittsjömatchen kände vi en positiv känsla och sa till spelarna att vi skulle bygga vidare på den. På träningen efter matchen var stämningen konstig i laget. Jag undrade varför och det visade sig att Bert hade skällt ut laget och sagt att matchen varit en katastrof. Man kan inte ha det så, att vi säger en sak och lagledaren en annan, säger Persson.

Enligt Berglund-Peters ska Fridh även ha talat illa om tränarduon till spelarna under säsongen.

Annons

- Spelarna har sagt det till oss. Dessutom ringde en spelarförälder upp mig och berättade att Bert skickat flera sms till spelarna där han skrivit saker som att vi inte är tillräckligt kunniga som tränare, säger Berglund-Peters.

Bert Fridh förklarar att han inte har delat fotbollsfilosofi med tränarna och medger att han muntligen har gett sin fotbollssyn till spelarna vid något tillfälle, men i övrigt ställer han sig frågande till tränarduons anklagelser.

- Jag har inte gått bakom ryggen på dem. Det är sjukt att höra. Det där får stå för dem. Jag hade min uppfattning om spelsystemet och det tog jag med spelarna. Jag har inte pratat med styrelsen, det finns bara inte, säger Fridh.

- Jag har inte skällt ut något lag. Jag tog bara ett snack med dem efter Vittsjömatchen och sa att de spelade bra fotboll året innan, att det syntes att de hade kul på planen då till skillnad från i år, fortsätter han.

Robin Persson, Björn Berglund-Peters och Bert Fridh betonar samtliga att de trots allt trivts i klubben och att de inte hyser några personliga agg mot någon i Sjöbo IF.

Persson/Berglund-Peters tar nu ett sabbatsår från tränarsysslan.

Bert Fridh aviserar att han slutar med fotboll för gott.

Ulf Gummesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons