Annons

Guide inför elitloppet – allt du behöver veta

På söndag avgörs den 70:e upplagan av Elitloppet.
Förra året skakades travklassikern av en stor skandal då Propulsion fråntogs segern sedan det visat sig att hästen nervsnittats.
Här är allt du behöver veta inför årets lopp.
Trav • Publicerad 28 maj 2021
Cokstile vann elitloppet förra året. Arkivbild.
Cokstile vann elitloppet förra året. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

+ Vad?

Elitloppet är världens största sprinterlopp och avgörs över en engelsk mil (1 609 meter). Det är den 70:e upplagan av det klassiska travloppet. Totalt kommer 16 hästar till start.

Annons

+ Var och när?

På Solvalla i Stockholm (Sundbyberg). Elitloppshelgen pågår från fredag till söndag, men huvudtävlingen Elitloppet avgörs på söndagen.

TV4 sänder från Elitloppet från 12.30 till 18.30 på söndag. Sedan tar TV12 vid med eftersnack klockan 18.30.

+ Hur avgörs det?

Först körs två kvalheat – uppdelat på åtta hästar per heat – där de fyra främsta tar sig vidare till finalen klockan 18.10.

+ Drömlott för Italienarna – nitlott för svenskhopp

Båda de italienska deltagarna, Cokstile och Vivid Wise As, drog innerspår till sina respektive kvalheat vilket ger dem en viktig fördel.

För några av svenskhoppen ser det värre ut. Både Very Kronos, med Erik Adielsson som kusk, och Don Fanucci Zet, med Örjan Kihlström, kommer att starta i spår åtta, längst ut bakom startbilsvingen.

+ Prispengar

Från i år är samtliga startande garanterade minst 25 000 kronor i prispengar. I försöken delas totalt 600 000 kronor ut. I finalen är den totala summan sex miljoner, varav hälften går till vinnaren.

Annons

Så här delas finalpengarna upp:

1) 3 000 000 kronor 2) 1 500 000 3) 750 000 4) 375 000 5) 175 000 6) 100 000 7) 60 000 8) 40 000

+ Skandalen som skakade Elitloppet

Propulsion sprang in på förstaplats 2020, men fem månader senare beslutade Svensk travsport att stjärnhästen skulle fråntas segern sedan en utredning visat att den nervsnittats 2015.

– Det här är en av de mest allvarliga händelser som den svenska travsporten varit med om, sade Maria Croon, vd för Svensk travsport, då.

I stället tilldelades den norskfödde hästen Cokstile (med kusken Christoffer Eriksson) segern.

Det var inte bara Elitloppssegern som Propulsion och tränaren Daniel Redén blev av med. Samtliga resultat från tävlingar på svensk mark sedan 2015, 45 stycken, ströks och prispengarna på totalt 26,3 miljoner skulle betalas tillbaka.

Pengarna har ännu inte betalats tillbaka och ärendet ligger hos Ansvarsnämnden.

+ Fjolårets vinnare tillbaka efter lång paus

Cokstile gjorde comeback den 16 maj efter att ha varit borta från tävlingssammanhang i åtta månader. Det slutade med en andraplats på Charlottenlunds travbana i Danmark.

Annons

Nu satsar fjolårssegraren på fler framgångar med nye kusken Vincenzo Gallo, det blir den 27-årige italienarens första start i Elitloppet.

+ Veteranen Kihlström jagar seger med ny häst

Den trefaldige elitloppsvinnande kusken Örjan Kihlström trodde att han tagit sin fjärde seger förra året med Propulsion – men den fråntogs honom.

Nu är Kihlström tillbaka med hästen Don Fanucci Zet och är säkerligen revanschsugen. 59-åringen vann Elitloppet 2003, 2015 och 2016.

+ Favoriterna

– Det svåraste Elitloppet på den här sidan 2000-talet, säger travexperten Micke Nybrink om att utse en favorit.

Men Nybrinks personliga favorit är trots allt Don Fanucci Zet. Han tror också att Ecurie D, som gått från förhandsfavorit till ifrågasatt, kan sticka upp.

Utöver dem finns det flera som lär vara med och slåss om segern. Spelbolagen håller med om ovan nämnda hästar, men även Aetos Kronos, Very Kronos, Vivid Wise As och Moni Viking tros fajtas om förstaplatsen.

På förhand ser det helt enkelt ut att bli det jämnaste Elitloppet på mycket länge.

+ Åtta utvalda samt restaurangbesökare får hålla i stämningen

Annons

Till skillnad från förra årets elitlopp när Solvalla stod tomt ska restaurangerna ta emot besökare. Sammanlagt handlar det om cirka 1 000 personer utspridda på fyra olika restauranger.

Dessutom släpper man in maximala – under rådande restriktioner – åtta personer vid bankanten. De lyckligt utvalda är ett gäng som varit ett ständigt inslag på uteläktaren under många år.

– Det är ett kompisgäng som varit väldigt engagerade på uteläktaren i tio års tid och drivit på att den kulturen och stämningen ska leva vidare, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons