Annons

Guld-Sebbe: Tyngsta festerna sparar vi till april

Ett VM-guld och tre VM-brons blev det i Oberhof.
Men de stora festerna får vänta till världscupen är avslutad.
– Det sparar jag till april, säger Sebastian Samuelsson.
Skidskytte • Publicerad 1 mars 2023
Sebastian Samuelsson efter guldet i herrarnas masstart i skidskytte-VM i Oberhof.
Sebastian Samuelsson efter guldet i herrarnas masstart i skidskytte-VM i Oberhof.Foto: Anders Wiklund/TT

En och en halv vecka har passerat sedan skidskytte-VM i tyska Oberhof avslutades, ett världsmästerskap som slutade med ett nytt svenskt medaljrekord. Elva till antalet – bäst hittills.

25-årige Samuelsson sköt och åkte hem fyra av medaljerna.

Annons

Brons i jaktstart, distans och stafett och framför allt: guld i masstart.

– Jag har varit väldigt glad efter VM och har inte tänkt så himla mycket på de här tävlingarna alls egentligen förrän vi kommit hit, säger 25-åringen som nu är på plats i tjeckiska Nove Mesto inför veckans världscuptävlingar.

Mental återhämtning

Sedan hemkomsten har det mest varit tyst och lugnt, berättar han.

– Det har inte varit så mycket träning, utan mer försöka att återhämta sig, framför allt mentalt. VM blir, oavsett hur det går och nu gick det väldigt bra, alltid en urladdning. Då är det viktigt att få tid hemma. Jag hade gärna önskat att få vara hemma en vecka till egentligen.

På frågan om hur det var att komma hem som världsmästare svarar 25-åringen:

– De gångerna jag varit på stan är det många som minns masstartloppet, de tycker det var en häftig prestation. Men livet i övrigt påverkas inte så det här himla mycket av ett VM-guld skulle jag säga. Även fast jag inte vunnit ett individuellt guld tidigare så är jag van vid att göra bra mästerskap, jag upplever inte att det är någon större skillnad.

Bättre självförtroende

TT: Har du inte hunnit fira något?

– Jodå, jag har firat. Vi firade lite redan i Oberhof och sedan lite hemma, men de här tyngsta festerna sparar jag till april. Men jag har njutit väldigt mycket i alla fall.

– Man har varit ganska trött också. Firande för mig har fått vara att komma hem, träffa de där hemma, ta en promenad i skogen med hunden – det har gett mig väldigt mycket.

Samuelsson är på 13:e plats i världscupen med tre världscupveckor kvar av säsongen. Även om det inte blir en topplacering i världscupen så går 25-åringen in till de återstående tävlingarna med ett gott självförtroende.

Annons

– Det är klart att självförtroendet nu är betydligt bättre än vad det var före VM. Jag tycker jag var lite sökande i januari och fick det inte riktigt att fungera, sedan blev VM väldigt bra. Jag tror att jag har goda chanser att göra en bra avslutning, jag brukar ha en bra avslutning på säsongen. Jag vill vara med och fajtas om någon seger och pallplatser här framåt, avslutar han.

Fakta: Resterande världscuptävlingar av säsongen

Nove Mesto, Tjeckien: 2–5 mars.

Östersund: 9–12 mars.

Oslo: 16–19 mars.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons