Annons

Svenskt guld och brons – Andersson överlägsen

Ebba Andersson var överlägsen i damernas tremil i skid-VM i Planica och tog guld.
Sverige tar därmed fyra guld på ett och samma mästerskap – för allra första gången – samtidigt säkrade Frida Karlsson brons.
– Jag känner mig stark från start till mål, säger Andersson i Viaplay.
Längdskidor • Publicerad 4 mars 2023
VM-guld till Ebba Andersson i 30 kilometer.
VM-guld till Ebba Andersson i 30 kilometer.Foto: Christine Olsson/TT

Och precis utanför pallen, tre sekunder bakom Karlsson, gick Linn Svahn i mål som fyra.

Damernas sista VM-lopp inleddes med stor försiktighet. Ingen vågade dra i från tidigt och drygt tolv kilometer in var det fortfarande ett stort samlat fält.

Annons

Men drygt halvvägs in kom rycket – från Ebba Andersson.

Svenskan, som tidigare under mästerskapet hade två medaljer, guld och brons, tog kommandot och skaffade sig en rejäl lucka – 30 sekunder ner till tvåan, norskan Anne Kjersti Kalvå.

– Jag kände mig stark från start till mål, säger Ebba Andersson.

Andersson:

Därefter hade Andersson kontroll över loppet och kunde säkra ännu ett guld – hennes andra i det här mästerskapet och Sveriges fjärde, vilket aldrig tidigare har hänt.

– Det är en sådan uppvisning av Ebba. Man blir orolig under loppet ifall avståndet ska minskas. Vi ropade mycket i radion och insåg att avståndet bara växte och växte. Det är otroligt skönt, säger landslagschefen Anders Byström i Viaplay.

Och den svenska medaljsuccén slutade inte där. Frida Karlsson hade silvret i siktet, men efter en tuff kamp med Kalvå slutade Karlsson trea – hennes tredje medalj i Planica, tidigare hade hon två silver.

I och med segern är Ebba Andersson första svenska att ta VM-guld på distansen sedan tremilen infördes 1989.

– Herregud... jag känner mig jättenöjd med mästerskapet, att dessutom få avsluta precis som jag började. Jag hade jättebra skidor och kunde njuta, även om det var en tuff distans, säger Andersson.

Svahn fyra

De nya medaljerna innebär också att Sverige sätter nytt medaljrekord. I hemma-VM i Falun 2015 tog man nio – nu är medaljskörden elva.

– Det är sjukt skönt efter de senaste dagarna och allt vad som hade hänt (konflikten med vallateamet). Jag är så otroligt stolt över hela gänget. Det ska inte gå att ta två medaljer med dåliga skidor. Nu ska vi fira, säger Byström med ett snett leende.

Annons

För Linn Svahn slutade loppet med en fjärde plats, tre sekunder bakom Frida Karlsson. Svahn gjorde tävlingscomeback i december efter nästan två år med en axelskada.

– Vilket fantastisk lopp Linn gör, med tanke på hennes historik. Det är fantastiskt gjort av henne, säger Anders Byström.

För Anne Kjersti Kalvå blev det silver.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons