Annons

Först kryss – sedan guldfest

Det blev ingen enkel transportsträcka till pokalutdelningen, utan ett kryss 3–3 mot IFK Norrköping.
Men sedan kunde Häckens guldfirande börja på allvar.
Fotboll • Publicerad 6 november 2022
Häcken fick avsluta med ett kryss. Men sedan drog guldfirandet i gång.
Häcken fick avsluta med ett kryss. Men sedan drog guldfirandet i gång.Foto: Adam Ihse/TT
Erik Friberg tackades av innan matchen.
Erik Friberg tackades av innan matchen.Foto: Adam Ihse/TT

Mycket handlade om Erik Friberg i Häckens sista match för säsongen.

Lite väl mycket, konstaterar klubbikonen efter avslutat värv för Hisingsklubben.

Annons

– I och med att jag skulle tackas av blev det lite väl mycket fokus på mig. Det är så många i år som är värda en sådan hyllning som jag fick i dag.

Lennart Johanssons pokal stod redan och väntade på Häcken.

Tur det kanske. För planstormningen och det vilda firandet som följde på slutsignalen speglade inte riktigt matchbilden i sista omgången.

I stället var IFK Norrköpingsanfallaren Laorent Shabani på spelhumör och bjöd på första kallduschen redan efter fem minuter.

Häckenmålvakten Peter Abrahamsson räddade visserligen det första Norrköpingsläget, men på returen kunde Shabani relativt ohotad bredsida in ledningsmålet. Några minuter senare prickade han dessutom insidan av stolpen.

Häcken radade dock upp chanser och när Lars Olden Larsen lite senare fick spelrum vid straffområdesgränsen pricksköt han in kvitteringen i bortre burgaveln.

Men helt på tårna var mästarlaget kanske inte, för efter en halvtimmes spel fick Laorent Shabani nästa chans och gjorde 2–1 för IFK Norrköping.

Friberg hyllades

Skyttekungen Alexander Jeremejeff – avstängd senast – började på bänken på grund av ryggbesvär. Men Häcken visade ju inte minst senast att det finns fler målskyttar i truppen.

När guldet säkrades, via 4—0 i derbyt mot IFK Göteborg förra helgen, blev Mikkel Rygaard tvåmålsskytt. Nu slog dansken till igen, i första halvlekens slutsekunder, och kvitterade till 2–2.

I början av den andra halvleken gjorde dessutom Romeo Amane 3–2 för Häcken och fick strax därefter med ett stort leende lämna planen till förmån för Erik Friberg.

Annons

Häckenveteranen fick därmed drygt en halvtimmes spel under sin sista dag på jobbet, efter totalt 348 matcher för Hisingslaget. Inför matchen tågade hela Häckens trupp in i specialtrycka tröjor, med lagkaptenens namn och hans tröjnummer 8 i guld på ryggen.

– Det var helt fantastiskt, det känns inte som att man behöver gå ut på någon mer plan nu, säger Friberg.

Friberg har vunnit SM-guld även med Malmö FF. Men nu fick han avsluta karriären med ett guld med klubben som han var med och spelade upp i allsvenskan 2008 – och som hans pappa Peter spelade 300 matcher för.

– Man har ju varit med om det mesta, från att vi bytte från Fjärdingsplan med några baracker till nu. Att ha varit med om det här guldet är ju helt otroligt, även om jag inte spelat speciellt mycket, säger Erik Friberg.

Nytt publikrekord

Den sista omgången avgjordes inför fullsatta läktare och två pigga klackar på Bravida arena.

Det märktes väl delvis att varken Häcken eller IFK Norrköping hade något att spela för. Men till slut fick de 6 408 åskådarna (publikrekord på Bravida arena) – de allra flesta av dem Häckensupportrar – jubla över SM-guldet.

Fast inte över en seger. För på tilläggstid såg Arnor Sigurdsson till att Norrköping fick en sista poäng med sig från säsongen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons