Annons

Häcken upp i topp – och hotar målrekordet

Toppkonkurrenterna tappade poäng. Men Häcken höll.
Efter 5–0 mot Helsingborg tog Hisingslaget tillbaka serieledningen. Och Häcken har nu ett målsnitt som närmar sig rekordet för allsvenskan under 2000-talet.
Fotboll • Publicerad 8 augusti 2022
Oscar Uddenäs gjorde hattrick, i Häckens 5–0-seger, mot Helsingborgs på Bravida Arena.Foto: Adam Ihse/TT

Konkurrenterna tappade. Men Häcken höll.

Efter 5–0 mot Helsingborg är Hisingslaget tillbaka serieledning. Och Häcken har ett målsnitt som närmar sig rekordet för allsvenskan under 2000-talet.

Annons

När Djurgården, AIK och Malmö FF tappade tunga poäng under helgen fick Häcken ett jätteläge. Det tog laget vara på och klev upp i topp igen.

Allsvenskans mest produktiva klubb satte fem mål mot bottenlaget Helsingborg. Nu har Häcken gjort 41 mål på 17 matcher. Det ger ett snitt på 2,47 per match. Om Göteborgslaget fortsätter på samma sätt blir det 74 mål innan säsongen är slut.

Och om Häcken kan skruva upp målsnittet bara några hundradelar är Hammarbys notering från 2019 hotad. "Bajen" gjorde 75 mål det året, och det är ett tydligt målrekord i allsvenskan under 2000-talet.

”Total samhandling”

Per-Mathias Högmo har tränat många elitlag i fotboll. Han försöker förklara hur ett lag kan bli så enormt målfarligt som BK Häcken är i år.

– Vi satte ett spelsätt i vintras och fokuserade på klubbens strategi att spela en offensiv fotboll. Vi har jobbat mycket med offensiva relationer mellan spelarna. Det är en total samhandling, som vi säger i Norge, säger Högmo och fortsätter:

– Det är klart att Alex (Jeremejeff, 18 mål) har haft en enorm effektivitet. Det är en faktor. Men det är också andra spelare som kommer till målchanser. Statistiken visar att vi kommer in mycket mot motståndarnas mål och fyller upp med fyra, fem och ibland sex spelare.

Häcken hade en trög start mot Helsingborg. Ledningsmålet kom på en fast situation efter en halvtimme.

Samuel Gustafson pricksköt en hörna i luftkorridoren som öppnade sig framför den 197 centimeter långe Johan Hammar.

– En bra boll i precis rätt yta. Det var bara att attackera, och det var gött att den gick in. Jag har varit nära nu i några matcher, säger Hammar efter sitt första mål för säsongen.

Uddenäs hattrick

En kvart in i andra halvlek var matchen stenkörd. Så dags hade Oscar Uddenäs hunnit göra två mål med tekniskt avancerade skarvningar.

Annons

Sedan petade skåningen också in 4–0 efter snyggt väggspel med Mikkel Rygaard. Inom mindre än 14 minuter fullbordade Uddenäs sitt livs första hattrick på seniornivå. Detta efter en blek första halvlek.

– Oscar vaknade i grevens tid, innan han blev avplockad. I andra halvlek visade han att han har spets, säger Per-Mathias Högmo.

Innan det var slut nickade Blair Turgott in 5–0. Det var första målet i Häckentröjan för den jamaicanske landslagsspelaren.

Men det ovanliga med den här soliga kvällen på Bravida Arena var inte att Häcken gjorde massor av mål. Det unika var att målvakten Peter Abrahamsson inte släppte en enda boll förbi sig.

– Jag tar med mig att vi håller nollan för första gången i år i allsvenskan. Det känns ju bra, säger Häckens tränare och ler.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons