Annons

Hammarby mästare efter 28 års väntan

Efter 28 år är Hammarbys titeltorka över.
Inför rekordpublik sköt Madelen Janogy svenska cupen-bucklan till "Bajen" genom att sätta två mål i 3–0-segern mot Häcken.
– Jag är så jävla lycklig, säger Madelen Janogy.
Fotboll • Publicerad 6 juni 2023
Hammarbys Madelen Janogy blev stor matchhjälte med sina mål i cupfinalen mot Häcken.
Hammarbys Madelen Janogy blev stor matchhjälte med sina mål i cupfinalen mot Häcken.Foto: Stefan Jerrevång/TT

”Vi har faktiskt vunnit cupen – nu gör vi det igen”.

Hammarbyfansens tifo inför tisdagens final på Tele2 arena var en påminnelse om att "Bajens" damer faktiskt haft storhetstider förr.

Annons

Nu kan en ny vara på väg.

Segern i svenska cupen kommer på många sätt logiskt. De senaste åren har Stockholmsklubben storsatsat på sitt damlag, bland annat genom att lägga damerna under samma organisation som herrarna. Det har märkts på marknadsföringen, det har märkts på publiktillströmningen, det har märkts på värvningarna.

I år har det också märkts på planen. Hammarby har den här säsongen etablerat sig som ett topplag i damallsvenskan och nu är också den första titeln sedan 1995 i hamn.

– Jag är så jävla lycklig. Vi förtjänar det här så jävla mycket! Vi går ut och kör över dem i 90 minuter och vinner det här jädra guldet, säger matchhjälten Madelen Janogy i SVT.

Rekordstor publik

Häcken agerade yrvaket i finalen, och kanske av förklarliga skäl. Natten till nationaldagen vaknade flera av spelarna av att någon (Hammarbysupportrar misstänks på sannolika skäl) smällde av fyrverkerier utanför Häckens hotell i Stockholm, rapporterade Aftonbladet inför matchen.

Men ur Hammarbys rivstart kom inte mer än en ribbträff, när Häckens Aivi Luik pressades att nicka bollen mot eget mål efter en hörna i den 17:e minuten.

Hemmalagets anstormning, påhejad av merparten av den rekordstora finalpubliken (17 623 åskådare), kom dock av sig och Häcken åt sig in i matchen. När spelarna gick till paus hade pendeln börjat svänga åt gästernas håll.

Men det tog inte många minuter av andra halvlek innan Tele2 arena exploderade.

Den gröna bengalröken hade inte hunnit lägga sig innan precis inbytta Vilde Hasund tog sig fram till vänster och skickade ett inlägg mot straffområdet. Madelen Janogy tryckte sig fram mellan Häckenspelarna och nickade in 1–0 i den 47:e minuten, precis framför det jublande grönvita publikhavet.

Vinberg skadad

Drygt tio minuter senare stod Janogy sedan för matchens prestation.

Annons

27-åringen hade bollen till höger i Häckens straffområde när hon vände inåt i banan och snabbt tryckte till med vänsterfoten. Bollen borrade sig in i det bortre krysset utan chans för landslagskollegan Jennifer Falk.

Där och då var den första titeln på 28 år nära. I den 68:e minuten var det inte längre något snack.

– Det betyder så jädra mycket. Första titeln. Fan vad vi har kämpat, och vi har tron. Jag kom för tre år sedan och jag har aldrig tvekat och inte fått känslan av att någon annan tvekat. Nu visar vi att när vi gör rätt saker så är vi så här bra, säger Janogy.

Häckenförsvaret slarvade med bollen vid kanten av det egna straffområdet, vilket Maika Hamano utnyttjade skoningslöst. Japanskan snodde åt sig bollen och chippade elegant in 3–0 via ribban.

Med en tremålsledning i ryggen säkrade Hammarbytränaren Pablo Piñones–Arce upp ytterligare genom att byta ut Janogy för att ge plats åt rutinerade innermittfältaren Hanna Folkesson i den 74:e minuten.

Slutkvarten blev odramatisk och Hammarbyspelarna kunde defilera till den efterlängtade titeln.

– Obeskrivligt, det är helt fantastiskt! Det kändes knappt som att man hann gå ihop i laget så stormades planen så det är en fantastisk känsla, säger Landslagsstjärnan Jonna Andersson till SVT.

Det enda smolket i bägaren för hemmalaget: ett av vårens utropstecken, Matilda Vinberg, utgick skadad. 20-åringen är annars ett tänkbart namn för den svenska VM-truppen, som tas ut den 13 juni.

Fakta: Tio senaste årens cupvinnare

2023: Hammarby.

2022: Rosengård.

2021: Häcken.

2020: Ingen final på grund av coronapandemin.

2019: Kopparbergs/Göteborg (nuvarande BK Häcken).

2018: Rosengård.

2017: Rosengård.

2016: Rosengård.

2015: Linköping.

2014: Linköping.

2013: Kopparbergs/Göteborg.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons