Annons

Handbollsspelare blåst på hörseln!

Att handboll är en tuff sport har YA-sporten nyligen skrivit om i stort uppslagna artiklar. Inte mindre än 13 Ystadsspelare har fått mer eller mindre allvarliga skador under den gångna säsongen.
Sport • Publicerad 25 mars 2002

Frågan är dock om inte Sjöbomålvakten Bengt Mattssons skada är unik. Det var ingen axel som hoppade ur led eller ögonbryn som sprack; Bengt skadade sig av ljudvågorna från domarens visselpipa! Det var 13 minuter in i söndagens division 3-möte mellan Hörbylaget Lågan och HK Björnen som olyckan var framme. Vid en straffsituation i Björnens målgård blåste domaren Per Helmersson, Furulund, en ilsken signal - rakt i örat på Bengt Mattsson. - Det kändes som om jag fick en hård örfil. Jag prövade stå kvar i målet men fick lämna planen efter fem minuter. Det slog lock för örat och jag kände mig yr. Dessutom var inte balanssinnet som det skulle, berättar Bengt, som ersattes av reservmålvakten Andreas Persson. När YA-sporten når Bengt Mattsson på söndagskvällen upplyser han om att luren hålls mot vänsterörat eftersom det bara susar i det högra. Han befarar att trumhinnan skadats och ska få sitt öra undersökt på Lunds Universitetssjukhus under måndagen. - Jag tror inte det behöver vara så farligt, men helt klart måste örat undersökas. Det här kan ju bli en försäkringsgrej framöver, säger han. Även om det naturligtvis handlade om en olyckshändelse är Bengt Mattsson kritisk till de höga signaler som domarnas visselpipor lämnar i från sig. Målvakterna är extra utsatta eftersom de ofta har en domare nära inpå sig. - Jag tycker att signalerna är onödigt skarpa och det hade varit intressant att se hur många decibel de lämnar från sig. Per Helmersson,Furulund, var domaren som skickade i väg den olyckliga signalen. Han beklagar det inträffade. - Jag har aldrig varit med om något liknande och känner ingen annan domare som har det heller. Var det en värstingpipa du blåste i? - Det finns olika varianter av pipor men jag tror inte den här är speciell. Men det var en straffsignal jag blåste och såna är ofta högre än vanliga frikastsignaler. Jag hade ingen koll på var Björnens målvakt befann sig. - För övrigt tror jag aldrig att något liknande skulle kunna inträffa i en hall som Österporthallen. Var ljudet tar vägen beror nämligen mycket på hur hallen är konstruerad. I Hörbys sporthall ekar det väldigt mycket, säger Per. Bengt Mattsson och Per Helmersson tog varandra i hand efter matchen och talade ut om det inträffade. Bengt tycker inte att domaren förtjänar ett gult kort för den ödesdigra straffsignalen. - Man får inte glömma bort att även domarna lever sig in i matchen. Hur hårt de blåser kan säkert bero på hur engagerade de är i en viss situation, säger Bengt Mattsson, nyss hemkommen från Hörby - och Höör sen, får man hoppas...

Jan Ohlsson jan.ohlsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons