Annons

Juniorkronornas fruktan – coronaviruset

Drygt tre veckor återstår till JVM-starten – fram tills dess är coronaviruset den tuffaste motståndaren för Juniorkronorna.
Den som testar positivt under träningslägret nästa vecka stoppas från mästerskapet.
Ishockey • Publicerad 3 december 2020
Tomas Montén har tagit ut en stor bruttotrupp inför JVM. Arkivbild.
Tomas Montén har tagit ut en stor bruttotrupp inför JVM. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Den svenske förbundskaptenen presenterade därför hela 34 spelare i bruttotruppen till junior-VM i kanadensiska Edmonton den 25 december-5 januari.

Den slutliga truppen ska bestå 25 spelare och gallringen sker under ett läger i Sundsvall som startar på söndag.

Annons

Under det veckolånga lägret ska spelare och ledare testas för covid-19 vid tre tillfällen. Den som eventuellt testar positivt får inte följa med till JVM.

Lägret i Sundsvall genomförs i en bubbla, precis som själva mästerskapet dit laget åker i chartat flyg.

– Från och med söndag så vidtar vi våra säkerhetsåtgärder, sprider ut spelarna och har dem i enkelrum, använder munskydd, alla restriktioner man kan göra, säger Tomas Montén.

"Litar på protokollet"

Förra samlingen i november i Malmö, som skulle ha innehållit tre träningsmatcher mot Finland, avbröts efter två positiva fall i det svenska laget. Även Kanada har drabbats av positiva fall under sitt uppladdningsläger och hela laget sattes i karantän under två veckor.

Det har gjort att kritiska röster höjts mot att turneringen spelas överhuvudtaget. Tomas Montén tillhör inte kritikerna.

– Vi har haft en lång process sedan i augusti med alla förberedelser. Jag tycker alla lag har varit involverade från dag ett, både IIHF (Internationella ishockeyförbundet), Hockey Canada och provinsmyndigheten i Alberta har hela tiden varit noggranna och processat det här. Jag litar på det protokoll vi har, säger han.

Ingen saknas

Alla stjärnor finns med i det svenska laget, både de som är utlånade till svenska klubbar från NHL och de som dragits med skadeproblem på sistone. I den sistnämnda ingår Djurgårdens stjärnskott William Eklund och Arizonabacken Victor Söderström, utlånad till AIK under hösten. Enligt Montén är de redo för lägret nästa vecka.

Han valde en stor trupp dels för att spelare från juniorserierna, som är pausade, inte spelat på länge, dels för risken att några kan testa positivt under nästa vecka.

– Vi har tagit ut en trupp där vi har alla roller och där det finns alternativ på varje position. Jag har en känsla över en kärna i truppen, men man kan aldrig vara säker. Vi måste gå igenom de här testerna och får sista svaret nästa lördag, säger Montén som också säger att det finns reserver på ledarsidan.

Sverige tog brons i förra årets junior-VM efter en bitter semifinalförlust mot Ryssland i förlängning. Montén räknar Kanada, USA och det ryska lag som vann Karjalaturneringen som favoriter.

Annons

– De tre är dem man ska fälla om man ska gå hela vägen. Sedan hänger ju det sportsliga ihop med coronasituationen. Det finns en risk att spelare faller ifrån, säger han.

Fakta: Den svenska bruttotruppen

Målvakter: Hugo Alnefelt, HV71, Calle Clang, Kristianstad, Jesper Wallstedt, Luleå, Hannes Kollén, Karlskrona.

Backar: Emil Andrae, HV71, Gustav Berglund, Frölunda, Tobias Björnfot, Los Angeles Kings, Philip Broberg, Skellefteå, Alex Brännstam, Djurgården, Simon Edvinsson, Frölunda, Helge Grans, Malmö, Ludvig Hedström, Djurgården, Albert Johansson, Färjestad, Viktor Persson, Brynäs, Victor Söderström, Arizona Coyotes, William Wallinder, Modo.

Forwards: Isac Andersson, Mora, Arvid Costmar, Linköping, William Eklund, Djurgården, Albin Grewe, do, Noel Gunler, Brynäs, Emil Heineman, Leksand, Karl Henriksson, Frölunda, Simon Holmström, New York Islanders, Alexander Holtz, Djurgården, Daniel Ljungman, Linköping, Theodor Niederbach, Frölunda, Zion Nybeck, HV71, Oskar Olausson, do, Lucas Raymond, Frölunda, Simon Robertsson, Skellefteå, Albin Sundsvik, do, Elmer Söderblom, Frölunda, Jonathan Wikström, HV71.

Fakta: Den svenska bruttotruppen

6 december: Juniorkronornas bruttotrupp samlas till läger i Sundsvall.

12 december: Truppen skalas ned till 25 spelare, 22 utespelare och 3 målvakter.

13 december: Avresa till Kanada.

21 december: Sverige spelar träningsmatch mot Kanada.

22 december (natt mot 23:e): Träningsmatch, Sverige–Schweiz.

26 december: Svensk JVM-premiär mot Tjeckien i Edmonton.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons