Annons

Blandade känslor hos Mellberg efter segern

Helsingborgs IF lämnar allsvenskan med stil och med den här frågan som sällskap:
Varför har man inte spelat så här tidigare?
4–3-segern borta mot IFK Norrköping skvallrade inte det minsta om att superettan väntar till våren.
Fotboll • Publicerad 6 december 2020
Helsingborgs Max Svensson kramas om efter sitt 4–3-mål mot IFK Norrköping.
Helsingborgs Max Svensson kramas om efter sitt 4–3-mål mot IFK Norrköping.Foto: Stefan Jerrevång/TT
Tränaren Olof Mellberg kramar om lagkaptenen Martin Olsson medan Norrköpings Jonathan Levi deppar.
Tränaren Olof Mellberg kramar om lagkaptenen Martin Olsson medan Norrköpings Jonathan Levi deppar.Foto: Stefan Jerrevång/TT
Norrköpings manager Jens Gustafsson ser säsongen som ett misslyckande. Frågan är om han leder laget nästa år.
Norrköpings manager Jens Gustafsson ser säsongen som ett misslyckande. Frågan är om han leder laget nästa år.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Efter sista matchen som tränare för Helsingborg var hans känslor motstridiga. Å enda sidan var han stolt och nöjd över segern, å andra sidan djupt besviken över att den inte betydde något för framtiden.

– Det har varit en svår vecka, svårt att ladda om. Vi har kämpat för att samla ihop gruppen. Känslan i laget är ett det är en otrolig besvikelse att vi inte får chansen att bygga vidare på det vi byggt upp. Att vi inte klarade att kriga oss kvar för att sikta uppåt nästa år, säger han.

Fanns mycket att bygga vidare på

Annons

Mellberg valde att bryta kontraktet kort efter att det i måndags stod klart att HIF åker ur allsvenskan.

TT: Du har inte funderat på om det var ett förhastat beslut?

– Nej, det var två olika scenarier. Ett för allsvenskan och ett för superettan. Hade vi klarat oss kvar hade vi kunnat bygga vidare på mycket. Det kommer att bli en omorganisation och jag tror att det är bättre att någon annan gör den nystarten som tränare.

TT: Hur ser du på sin framtid som tränare?

– Jag har inte tänkt så mycket på den. Det är så färskt nu sedan jag klev av. Hade vi hängt kvar hade framtiden sett så mycket annorlunda ut, för mig, för klubben, för spelarna. Jag känner mig taggad att fortsätta som tränare, sedan får man se vilka möjligheter som dyker upp, säger Mellberg.

Trots en mängd individuellt skickliga spelare har managern Jens Gustafsson inte lyckats få ihop IFK Norrköping till ett fungerande, pålitligt kollektiv.

Än har det svängt hit, än har det svängt dit – och när chansen fanns att fixa tredjeplatsen och Europaspel svängdes det rakt ned i diket. I stället för kval till nystartade Europa Conference League och lilla silvermedaljen slutade säsongen i en sjätteplats, i ett ingenting, i ett svidande misslyckande.

"Tung eftermiddag"

– Det är en väldigt tung eftermiddag och ansvaret är mitt för den besvikelse vi känner. Jag tror att förklaringen ligger i att Helsingborg är bättre än vad man tror och att vi var dåliga, rent ut sagt.

TT: De som såg matchen kan ha fått intrycket att det var Helsingborg som spelade för att hänga kvar i allsvenskan, inte ni som spelade för en plats i Europa.

– Så kan man tolka det, men det var inte vår avsikt, säger Gustafsson.

Annons

Trots ett kvar på kontraktet är hans framtid osäker. Är han rätt man att leda IFK Norrköping 2021?

– Det är inte min uppgift att svara på, det är styrelsens. Och jag accepterar de beslut styrelsen tar.

TT: Är det din vilja att leda laget nästa år?

– Så länge jag har förtroende vill jag vara i IFK. Det finns inget annat, säger han.

Gustafsson självkritisk

– Vi har blivit för offensivt balanserade. Vi kom i en för lång svacka och det är mitt ansvar att vi inte har kunna räta upp den. Det är viktigt att vi ser resultatet i år som ett enskilt stort misslyckande, något jag är ansvarig för, men det finns också saker som vi gjort som leder till att IFK Norrköping kan fatta många offensiva beslut som många andra klubbar inte kommer att kunna göra. Det finns goda förutsättningar för att Norrköping kan vara ett topplag framöver.

Klubben riskerar samtidigt att tappa några tunga pjäser. Simon Thern, Filip Dagerstål, Eric Smith, Lars Krogh Gerson och Isak Pettersson har alla utgående kontrakt eller låneavtal.

Fakta: Målfesten på Östgötaporten

Här är fullträffarna som till slut gav Helsingborg segern mot Norrköping på Östgötaporten:

Helsingborgs drömöppning:Alex Timossi Andersson fångade upp Henrik Castegrens på tok för lösa bakåtpassning och fick till slut in bollen. Tid: 2:a matchminuten.

Petterssons målvaktstavla:Jonathan Levi drog på från distans. Ian Pettersson satte upp nävarna för att plocka bollen – men den smet mellan handskarna in till 1–1. Tid: 8:e minuten.

Så gör en skyttekung:Christoffer Nyman placerade med vänstern in 2–1 och säsongens 18:e mål. Tid: 12:e minuten.

Kandidat till årets mål:Det får man ändå säga om Anthony van den Hurks drömträff från distans till 2–2. Stenhårt upp i Isak Petterssons ena hörn. Tid: 17:e minuten.

Snabb uppföljning:Från nära håll skickade nederländaren Helsingborg till ny ledning. Tid: 21:a minuten.

Han kan också skjuta:Norrköpings Sead Haksabanovic tryckte via muren in frisparken till 3–3. Tid: 24:e minuten.

Avgörandet:Max Svensson trycker in 4–3 till Helsingborg, ett resultat som står sig över andra halvlek. Tid: 43:e minuten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons