Annons

Hermansson och Sagnia finalklara

Svenskorna Hanna Hermansson och Khaddi Sagnia är klara för EM-final på 1 500 meter respektive i längdhopp.
Därtill har VM-sensationen Grete Ahlberg tagit sig till final i slägga.
Friidrott • Publicerad 16 augusti 2022
Khaddi Sagnia har tagit sig till EM-final i längdhopp.
Khaddi Sagnia har tagit sig till EM-final i längdhopp.Foto: Andrej Isakovic/AFP/TT

Hanna Hermansson har säkrat en finalplats på 1 500 meter på tiden 4.07,08. Med ett varv kvar var hon sist i fältet, men stod för en imponerande avslutning och gick i mål som trea.

– På gott och ont passar det mig att inte ha någon hare och att det går ganska lugnt i början för en snabb avslutning. Jag tror jag gick på insidan hela tiden och det öppnade upp sig, folk blir stressade och går ut i andra och tredje spår och så går man bara om, säger Hermansson till SVT.

Annons

Däremot är Yolanda Ngarambe utslagen på samma distans.

– Jag är medium, nä ... jag är besviken. Jag tänkte låtsas, säger hon till SVT.

På 110 meter häck tog sig Joel Bengtsson enkelt vidare från försök till semifinal. Den svenske 23-åringen blev tvåa i sitt heat. Semifinalen löps i morgon.

Längdhopparen, tillika medaljhoppet, Khaddi Sagnia hoppade 6,59, vilket var tillräckligt för final. Ukrainskan Maryna Bekh-Romanchuk, en annan av medaljfavoriterna, såg länge ut att missa final efter två raka övertramp. I sitt sista hopp klämde hon dock till med 6,87 och säkrade finalplats genom nytt årsbästa.

I VM tog sig Grete Ahlberg, 24, oväntat till släggfinal och slutade på nionde plats.

Nu är hon klar för EM-final. Hennes andra kast mätte 68,73 vilket räckte till en femteplats totalt, och därmed avancemang till final.

– Det känns jättebra, verkligen! Jag hade det absolut lite struligt under kvalet, när det började. Men det var bara nerver, säkert. Det där 68-kastet var väldigt viktigt, det var bara vilja, säger Ahlberg till SVT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons