Annons

Hjärtat klappar för Polen

Det finns få tjejer som är mer intresserade av fotboll än Natalia Folbrycht. VM kommer därför att innebära riktiga högtidsstunder för henne, inte minst eftersom hon har två länder att följa, Sverige och Polen.
Sport • Publicerad 8 juni 2006
Natalia Folbrycht från Ystad känner sig extra polsk nu i VM-tider. Den här halsduken kommer garanterat att packas ner inför resan till matchen Tyskland-Polen. Bild: Fredrik Sörensson
Natalia Folbrycht från Ystad känner sig extra polsk nu i VM-tider. Den här halsduken kommer garanterat att packas ner inför resan till matchen Tyskland-Polen. Bild: Fredrik SörenssonFoto: 

Född i Sverige av polska föräldrar står Natalia Folbrycht med ett ben i varje läger. Trots att hon bara bott i Polen i två år av sitt 23-åriga liv är banden med vårt södra grannland starka. Hon har nära kontakt med sina polska släktingar, behärskar det polska språket till fullo och lagar gärna polsk mat när det finns tid över.

– Jag känner mig mer polsk än vad folk kanske tror. Klart att jag håller på Sverige också men eftersom Polen slår lite i underläge i jämförelse kommer jag att hålla på dem lite mer. Det kan ju bli så att Sverige och Polen möts i åttondelsfinalen, om Sverige vinner sin grupp och Polen blir tvåa i sin, och i så fall hoppas jag på Polen, säger Natalia. Natalia Folbrycht gjorde stor succé i IK Pandora innan hon värvades till Malmö FF som 15-åring. Efter sex säsonger i himmelsblått tog hon steget över till division 1-klubben Husie i fjor och där har hon visat god målaptit och även tilldelats rollen som lagkapten.

Annons

Trots en hög träningsdos och dubbelarbetande som flygvärdinna och kioskföreståndare har hon lyckats hitta en lucka i almanackan lagom till den andra omgången av VM:s gruppspel.

– Jag ska ner till Dortmund nu den 14 juni och se Polens match mot Tyskland. Det ska verkligen bli roligt. Natalia har bra koll på den polska truppen och tycker att det är märkligt att förbundskaptenen Pawel Janas petat flera spelare som var tongivande i VM-kvalet.

– Tomasz Frankowski som gjorde flest mål för Polen i VM-kvalet är petad, liksom målvakten Dudek och anfallaren Olisadebe. Två av de största stjärnorna nu är målvakten Artur Boruc och anfallaren Maciej Zurawski. De båda har ju ersatt Magnus Hedman och Henke Larsson i Celtic. Polen har inga individualister som Sverige men jag tror ändå att de kan ta sig vidare från gruppspelet. De slog ju Kroatien i en träningsmatch i förra veckan, avslutar Natalia Folbrycht hoppfullt.

Fredrik Sörensson

as Natalia FolbrychtNamn: Natalia FolbrychtÅlder:23Bor:Lägenhet i MalmöFamilj: Pojkvän, mamma Ewa, pappa Waldemar, bröderna Robert och Jacob, halvsystern MonikaYrke: Flygvärdinna och kioskföreståndare

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons