Annons

Polisen informerad om misstänkta matchen

Härvan kring Björklövens kollaps i hockeyallsvenskan, då laget tappade 3–0 till 3–8 mot Mora, blir alltmer komplex.
Matchen utreds som misstänkt matchfixning av både Svenska Spel, som informerat polisen, och av Svenska ishockeyförbundet.
Samtidigt som det hela uppges kunna handla om ett misstag.
Ishockey • Publicerad 15 december 2020
Björklövens hockeyallsvenska lag utreds för misstänkt spelfusk efter kollapsen mot Mora. Arkivbild.
Björklövens hockeyallsvenska lag utreds för misstänkt spelfusk efter kollapsen mot Mora. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mitt under måndagens hockeyallsvenska match stoppade Svenska Spel möjligheten till livespel på matchen, som slutade 4–8. Avvikande odds föranledde misstankar om spelfusk, som nu ska utredas av spelbolaget.

– Det vi har hittat initialt är de oddsavvikelser som var orsaken till att vi stoppade spelet. I nästa steg går vi igenom samtliga speltransaktioner för matchen. Polisen är informerad med det vi har initialt, de oddsavvikelser vi har på marknaden, säger Dan Korhonen, chef och produktansvarig för sportsbetting och spelsäkerhet på Svenska Spel.

Annons

Även Svenska ishockeyförbundet ser allvarligt på frågan och utreder händelsen.

Oddset höjdes

Det som fick Svenska Spel att stoppa spelet på den allsvenska matchen var att oddset på Björklöven plötsligt steg när laget var i ledning.

– Ingångsvärdet för matchen var runt 1,25 på Björklöven, sedan blev det 3–0 ganska snabbt och då var oddsen fullt rimliga på 1,01, sedan när vi närmar oss 3–1 så händer något på marknaden. Då ska oddset ligga på runt 1,03 på Björklöven men vi noterade så pass högt som 1,80 och det är inte inom rimligt spann någonstans. Då stoppade vi spelet på matchen, säger Korhonen.

Björklövens vd Anders Blomberg tar allvarligt på misstankarna och välkomnar en grundlig utredning.

"Jag hoppas att detta reds ut ordentligt och att vi vänder på alla stenar som går att vända på. Bara misstanken är allvarlig nog, men om det skulle visa sig stämma är det naturligtvis fullkomligt oacceptabelt och något som aldrig får förekomma i vår förening. De här spelarna utbildas i vad som gäller i Björklöven och det här är så långt ifrån den kultur som vi står för", säger han till lagets webbplats.

Mänskliga faktorn?

Spelexperten Robert Avellán är säker på att det förekommit spelfusk.

– Rörelserna är skeva. Jag är 99 procent säker på att matchen är riggad, säger han till Allehanda.

Ishockeyn har hittills varit förskonad från matchfixning och Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet, säger till TT:

– När det gäller hockeyn har vi endast en handfull fall under flera år, det är väldigt ovanligt om man jämför med fotbollen som har 90 procent. Vi har även haft några enstaka bandy-, basket- och tennismatcher. Ishockeyn har en väl upparbetad säkerhetsstruktur för all form av otillåten påverkan så de jobbar direkt med det här och vi har en bra samverkan.

Under tisdagskvällen uppgav flera svenska medier att turerna kring liveoddssättningen i matchen kan handla om ett misstag: att Björklöven fått Moras egentliga odds vid ställningen 3–0 och vice versa.

Annons

– Ja, det kan absolut hända beroende på hur det ser ut och varje bolag bedriver sin trading. Att man sätter felvända odds med den mänskliga faktorn inblandad, ja, det kan absolut hända, säger Svenska Spels Dan Korhonen till Expressen om det potentiella scenariot.

Målvakten lämnar

Björklövens målvakt Connor Ingram, som byttes ut efter andra perioden då han släppt in fem mål, lämnar klubben. P4 Västerbotten uppgav först att han sparkas av sportsliga skäl, och citerade ett sms från Björklövens sportchef Per Kenttä.

Men Kenttä förnekar i en videointervju på klubbens webbplats att han skulle haft kontakt med P4.

– Det här är helt felaktiga uppgifter, man blir förbannad och det är aldrig kul att det kommer ut osanningar. Jag hade en dialog med Nashville förra veckan och de meddelade i torsdags att de kommer att plocka över Connor till träningslägret.

P4 Västerbottens producent Pia Diaz Bergner erkänner för Aftonbladet att det blev fel efter en osannolik fadäs:

– Vi hade fel källa. Vårt misstag. Det blev en siffra fel i telefonnumret som vi ringde och någon svarade trovärdigt på sms på frågorna. Nu går den personen inte att få tag i.

Ingram var inlånad från Nashville för hela säsongen, men redan för en tid sedan kom uppgifter om att den amerikanska klubben skulle kalla tillbaka honom nu när NHL-säsongen är i antågande.

Rättelse: I en tidigare version blev det fel i ett citat från Fredrik Gårdare kring vilka idrotter som varit inblandade i uppgjorda matcher. Rätt ska vara bandy, ej handboll.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons