Annons

Hoppfulla allsvenska tränare

Representanter för Sydsveriges fem allsvenska klubbar samlades i Malmö på torsdagskvällen för att blicka fram emot allsvenskan 2002.
Sport • Publicerad 17 januari 2002

2002 kommer att bli ett oerhört intressant år, inte minst fotbollsmässigt sett. Förutom VM-slutspelet i Japan/Sydkorea väntar en allsvenska som är hetare och intressantare än på länge. På torsdagen sammanstrålade representanter från de fem allsvenska klubbarna i södra Sverige, Malmö FF, Helsingborgs IF, Landskrona BoIS, Halmstad BK och Kalmar FF för att ge en försmak av vad som komma skall.

Annons

På grund av VM-slutspelet tvingas allsvenskan till en tidig premiär, redan den 6 april drar det igång med Skånederby mellan Landskrona och Helsingborg, och den sista omgången avgörs inte förrän på Alla helgons dag den 2 november. Det är emellertid inget som avskräcker. Som sig bör så här års sprudlar optimismen och förhoppningarna är stora.

Först upp på podiet var Helsingborgs tränare Sören Cratz, med tydliga spår av solbränna efter den tur till Kanarieöarna nyligen som gav oavgjorda resultat i utbyte efter matcher mot europeiska storheter som Bayer Leverkusen och Feyenoord. Hammarbys guldmakare verkar uppenbarligen rida vidare på sin framgångsvåg fortfarande.

Årets HIF kommer att tappa en aning i rutin. Trotjänare som Sven Andersson och Niklas Persson har som bekant lämnat klubben. Nu är det i stället så att tolv spelare i den 23 man starka truppen är födda på 80-talet.

- Jag kommer att jobba vidare med det material vi har och försöka bromsa upp den stora genomströmning av spelare HIF har haft de senaste åren, säger Sören Cratz.

Nyförvärvet Conny Rosén kommer att få dela på målvaktsansvaret tillsammans med Fredrik Larsson. I övrigt inskränker sig nyförvärven till tre egna spelare som flyttats upp från U-truppen.

Landskrona BoIS tränare Jan Jönsson, själv svensk mästare med Halmstad BK 1979, är också inne på att fylla på med spelare från de egna ungdomsleden. Alexander Farnerud, ännu inte 18 fyllda, visade gott gry redan under förra säsongen och kommer förmodligen att gå i bräschen för andra unga BoIS:are det här året.

Ny i Landskrona är försvarsspelaren Anders Friberg. Den förre trelleborgaren återvänder till Skåne efter två år i norska Bryne och väntas bli en rejäl tillgång i backlinjen. Klubben har tappat Johan Pettersson och Kalle Lindgren, men de båda spelade endast sporadiskt förra säsongen.

- Vi tar avstamp i förra årets lyckade säsong i superettan och tror att det ska gå bra även i år. Som jag ser det kan vi få ut mer av den här truppen, säger Jan Jönsson.

Tom Prahl berättade om hur besvärligt det var att lämna en välorganiserad klubb som Halmstad BK efter sex framgångsrika år men tyckte samtidigt att det är spännande och intressant att komma "hem" till Skåne igen.

Intresset kring honom och MFF är oerhört stort. Till träningsmatchen i Tyskland mot Hansa Rostock i morgon eftermiddag medföljer fem bussar med supportrar.

Annons

MFF-truppen har bantats till 22 man. En hel del spelare har fått stryka på foten, vilket har gett utrymme för både rena nyförvärv och egna ungdomsspelare. Speciellt i de bakre leden blir det nytt med danske Jesper Vestergaard, finske Jussi Nuorela och marockanske målvakten Driss El-Asmar. Till det kommer anfallaren Andreas Yngvesson från Sundsvall. Förlusterna är i första hand målvakten Jonnie Fedel samt backklipporna Olof Persson och Jimmi Tamandi.

- Kontinuitet och konsekvens är något jag vill införa även i MFF. Jag är medveten om att vi har höga förväntningar på oss, understryker Tom Prahl.

Kalmar FF vann Superettan i fjor i stor stil men slår sig inte till ro med de framgångarna. Laget har tolv träningsmatcher inplanerade och har knutit till sig en trio gångbara nyförvärv i form av Patrik Rosengren från Mjällby AIF, en av superettans absolut bästa försvarsspelare i fjor, Vesa Vasara, en landslagsmeriterad kille från Finland samt Umeåanfallaren Anton Holmberg.

Halmstads nye tränare Jonas Thern var på sin tid en bländande mittfältare i MFF och landslaget men är ett oprövat kort som tränare. Med tanke på att han fått influenser som spelare under bland andra Roy Hodgson i MFF, Sven-Göran Ericsson i Benfica och Marcello Lippi i Napoli råder det dock inget tvivel om att hans fotbollskunskap är gedigen.

HBK siktar på att göra ett bättre 2002 än 2001. En sjundeplats var inte vad man hade väntat sig. Till sin hjälp får man bland andra Sharbel Touma och Mattias Thylander, mittfältare respektive back, från AIK. Å andra sidan försvinner stöttepelare som Stefan Selakovic, Stefan Vennberg och Henrik Bertilsson.

Landskrona-Helsingborg är som sagt först ut redan den 6 april. Övriga Skånederbyn spelas enligt följande: HIF-MFF 7 maj, MFF-BoIS 28 juli, HIF-BoIS 12 augusti, MFF-HIF 11 september och BoIS-MFF 23 september.

Fredrik Sörensson fredrik.sorensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons