Annons

Idel glada miner på Ystads IF:s jättecup

Tusentals personer har tillbringat helgen på Ystads IF:s jättearrangemang Team Sportia Cup, en turnering som tillhör de största i sitt slag i Skåne. Solen sken och alla verkade nöjda och glada. Dessutom blev det en del sportsliga framgångar för sydöstra Skåne.
fotboll • Publicerad 11 augusti 2019
Team Sportia Cup på Sandskogens idrottsplats. Här en match mellan Ystads IF och IFK Simrishamn i P8-klassen.
Team Sportia Cup på Sandskogens idrottsplats. Här en match mellan Ystads IF och IFK Simrishamn i P8-klassen.Foto: Mark Hanlon

– Det är väl Eskilscupen och Halör Cup som kan konkurrera men annars är vi störst i Skåne. Det är 184 lag som varit på plats så i runda tal rör det sig om 2 000 spelare. Sedan är här nästan lika många anhöriga. Ja, du ser ju själv hur det ser ut, säger tävlingsledaren Anna Björklund och blickar ut över folkhavet på och runt de sex planerna på Sandskogens idrottsplats.

Det finns serveringar, en hoppborg och försäljning av diverse strandattribut så det finns definitivt något även för föräldrar, syskon och övrig publik.

Annons

– Vi vill att alla ska trivas här och därför tycker vi inte att cupen ska svälla ännu mer. Jag skulle tippa att 200 lag är max. Det ska gå att hantera med matchschema och domare så vi vill inte ta på oss för mycket, fortsätter Björklund.

I princip hela fotbollssektionen i Ystads IF är på fötter när det är cupdags. 40 personer i styrelsen är engagerade och har olika ansvarsområden. Sedan ställer mängder av Ystadsungdomar, inte bara från Ystads IF utan även från Öja FF, IFK Ystad och IK Pandora, upp och dömer.

– Det är obligatoriskt i Ystads IF att gå utbildningen till föreningsdomare. Sedan tvingar vi förstås aldrig någon att döma men utbildningen har man i alla fall med sig.

De flesta av lagen kommer från Skåne men det finns även långväga gäster som återkommer år efter år. Hammarby IF har till exempel ett lag som är med för fjärde året i rad.

Massor av människor, både spelare och publik, sökte sig till Sandskogens idrottsplats i samband med Team Sportia Cup i helgen.
Massor av människor, både spelare och publik, sökte sig till Sandskogens idrottsplats i samband med Team Sportia Cup i helgen.Foto: Mark Hanlon

– Detta är Sveriges vackraste idrottsplats och helt perfekt med så många planer, säger Andreas Vanberg, en av ledarna i Hammarbylaget.

– Sedan är det gemytligt och välorganiserat också. Allting fungerar. Vi känner oss hemma här nu efter fyra år och gläds åt att följa andra lag också som vi lärt känna, fortsätter kollegan Ola Hertzberg.

– Det har blivit en tradition att åka hit. Killarna brukar börjar snacka om detta redan ett halvår i förväg. De ser alltid fram emot att åka till Ystad och även besöka Fritidsbaren för att träffa han med tratten. Jag har kommit på mig själv med att gå runt och säga ”woh-ohh” hemma i Stockholm, skrattar Bobo Olsson.

Hammarbys killar är nio år och ställde upp i P10-klassen, där det dock inte bokförs några resultat. Det gör det emellertid i klasserna från 13 år och uppåt och ett par lag från sydöst nådde ända fram.

I F13-klassen drog Spjutstorps IF det längsta strået. Tjejerna vann sin grupp efter tre raka segrar och 18–0 i målskillnad. Finalen fortsatte på samma spår med 4–0 mot Lönsboda.

En liknande prestation svarade IK Pandora för i F15-klassen. Tre raka vinster i gruppen och 25–2 i målskillnad. Därefter vann Ystadstjejerna finalen mot Klågerup med hela 9–0.

Annons

I P13 svår var Ystads IF framme i final men tvingades ge sig mot Limhamn/Bunkeflo med 3-2. Samma öde, alltså finalförlust, blev det för YIF:s P15-lag. Lunds BK 2 vann finalen i den klassen med 4–3.

– En riktig silverhelg för vår del. Men det skulle väl vara ohyfsat om vi vann vår egen cup? skojade Anna Björklund avslutningsvis.

Fredrik SörenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons