Annons

Idel glada miner

De deltagande spelarna är givetvis de som hamnar mest under luppen i samband med Swedish Ladies Ystad och YSB Open men vad hade egentligen en turnering varit om det inte varit för domare, bansopare, publik och folk som skötte markservicen? YA har träffat dessa tennisens doldisar.
Sport • Publicerad 1 juli 2009
Till vänster: Kristina Jacobsson med personal ser till att alla hungriga tennismänniskor kan äta sig mätta. I mitten: Evelina Hennigor (längst bort) och Christina Haraldsson ser till att hålla en av banorna i skick. Till höger: Victor Gaso från Spanien är överdomare i Swedish Ladies Ystad. Här sitter han inne i Villa Asta, djupt försjunken i jobbtankar. Bilder: Albin Brönmark
Till vänster: Kristina Jacobsson med personal ser till att alla hungriga tennismänniskor kan äta sig mätta. I mitten: Evelina Hennigor (längst bort) och Christina Haraldsson ser till att hålla en av banorna i skick. Till höger: Victor Gaso från Spanien är överdomare i Swedish Ladies Ystad. Här sitter han inne i Villa Asta, djupt försjunken i jobbtankar. Bilder: Albin BrönmarkFoto: 
Tack för matchen! Claudine Schaul från Luxemburg besegrade Marina Melnikova från Ryssland i en av matcherna i singelklassen i Swedish Ladies Ystad.
Tack för matchen! Claudine Schaul från Luxemburg besegrade Marina Melnikova från Ryssland i en av matcherna i singelklassen i Swedish Ladies Ystad.Foto: 
Foto: 

Likt Ferdinand under sin korkek sitter de där under ett skuggande träd och njuter och tittar på tennis. Det är första gången som Irmgard och Hubert Seier, ett par i 80-årsåldern från Berlin, besöker Ystad.

De är här för att titta på sitt barnbarn Elisa Peth när hon deltar i Swedish Ladies Ystad.

Annons

– Det passade perfekt att kombinera en liten semester med att titta på när Elisa spelar, säger 85-årige Hubert. Det är ju så vackert här i Ystad dessutom med kyrkan, blommorna, klostret och de små fina husen i skogen.

– För att inte tala om gränderna inne i stan, fyller Irmgard i. Och så hade vi en härlig överfart från Saßnitz till Trelleborg på vägen hit.

Elisa Peth förlorade tidigti singelklassen i Swedish Ladies Ystad men klarade sig betydligt bättre i dubbel. Kanske var det morföräldrarnas stöd som gjorde sitt till. Elisa verkar i alla fall glad och tacksam över att ha en del av släkten på plats.

Tyska människorär dock inte de mest exotiska inslagen under tennisveckan. Överdomaren och ITF-representanten Victor Gaso kommer från Valencia i Spanien och är numera bosatt på Mallorca. Inne från sitt lilla kontor i den bevarade och från det gamla tennisområdet flyttade Villa Asta (den bostad som Asta Löfdahl brukade använda sig av när hon bedrev sin tennisskola i Ystad förr om åren) sitter Victor med fönstren öppna och blickar ut över banorna samtidigt som han pratar spanska med någon i mobilen.

– Min uppgift är att se till så att alla tekniska detaljer fungerar samt att allt flyter på för spelare och ledare. Sedan är jag ju ansvarig för lottningen och har sista ordet om det dyker upp någon regelfråga eller protest, säger Victor Gaso, som även vill ta tillfället i akt att hylla Ystad och arrangemanget.

– Jag gillar verkligen Ystad. Här har de samma framgångsrika koncept med tennis nära havet och utmärkta faciliteter och hotell. Trots att det är första gången som tävlingen arrangeras känns organisationen redan varm i kläderna.

Med tanke på hur mångamatcher som avverkas krävs det också ett gediget arbete för att få banorna i bra skick igen. Evelina Hennigor från Ystad och Christina Haraldsson från Höllviken, båda 13 år, hjälps åt att sopa och iordningställa en av banorna.

– Det känns kul att vara här bland stjärnorna och det är nyttigt att se vad de gör. Alltid kan man lära sig något, tycker de båda tjejerna som själva spelar dubbel tillsammans i YSB Open och som tillbringar varje ledig sommarlovsstund här ute.

I framtiden hoppas de dock kunna vara med och spela själva i Swedish Ladies Ystad i stället för att "bara" fixa banorna åt andra.

Oavsett om man tittar på, spelar, dömer eller sopar så tar det på krafterna och hungern gör sig påmind efter ett tag. Som tur är behöver man inte bege sig särskilt långt iväg för att fylla på förråden. Inne i klubbhusets kök pågår en febril verksamhet.

Annons

– Det ska handlas och lagas mat hemma hos olika matlag innan vi tar hit den färdiga maten. Det kan bli uppemot hundra portioner om dagen så visst har vi fullt upp, säger kökschef Kristina Jacobsson.

Kristina klagardock inte utan ler med hela ansiktet när hon berättar om sina uppgifter. Smilbanden uppåt har även paret Seier och referee Victor Gaso, liksom talangerna Evelina och Christina.

Kul med tennis? Ja, i Ystad!

Fredrik Sörensson fredrik.sorensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons