IFK-jubel trots förlust

Från Hammarbys omklädningsrum hördes ingen segersång. Däremot var det uppåt värre hos IFK Ystad. Konstigt nog var det ändå mästarna från Stockholm som vann matchen med 37– 30.
Sport • Publicerad 30 november 2006
IFK Ystad förlorade klart mot Hammarby i Österporthallen i går. Men man gjorde sin bästa insats på länge och det var därför god stämning i laget efter matchen. Det hördes till och med sång ifrån IFK:s omklädningsrum några minuter efter slutsignalen. BILD: ANETTE SJÖSTRANDFoto:

IFK-spelarna sjöng en ramsa och klappade händerna, som om de precis tagit en efterlängtad seger. Riktigt så bra var det inte, men spelet de presterade mot Hammarby var efterlängtat i sig.

– Det här var ett steg framåt och vi hade lite pep-talk efter matchen. Vi ska slå oss för bröstet och ta en positiv känsla med oss efter denna matchen, förklarade IFK Ystads tränare Stefan Mårtensson.

IFK:s hemmavinst mot Lindesberg är odiskutabelt lagets bästa match i höst. Men även insatsen mot Hammarby hamnar långt upp på denna lista, som visserligen är ganska bottentung.

Hemmalaget började riktigt bra och hade bollen vid ledning 10– 8 i första halvlek.

Men i stället för 11– 8 till IFK Ystad kom Hammarby i kapp och förbi och mot slutet av halvleken lyckades gästerna med ett avgörande ryck. Vid ställningen 15– 17 gjorde Hammarby fem raka mål och gick därmed till pausvila med en sjumålsledning.

– Vi hade lite stolpe ut och vi gjorde några enkla misstag och det straffar sig direkt mot Hammarby, sa Mårtensson.

Tempostarka Hammarby hade inte lika hög intensitet i sitt spel i andra halvlek som i den första. IFK Ystad tog vara på det och var nära att ta sig tillbaka på allvar i matchen. Laget gick från nio till fyra måls underläge med en kvart kvar att spela.

Dessutom var man nära att ta in ytterligare ett mål, men Patrik Kvalvik tappade balansen och missade ett friläge vid ställningen 24– 28.

– Sedan hade vi 1– 6 i utvisningar mot oss också. Har man det mot Hammarby är det svårt att lyckas, sa Mårtensson.

Tre av IFK Ystads utvisningar drabbade Sergo Datukashvili som därmed fick rött kort.

– Jag tycker att vi hade domsluten emot oss i dag. Domarna var inte konsekventa, sa IFK Ystads bäste spelare, 18-årige Linus Persson, som inte var ensam om den åsikten i IFK-lägret. Han var inte heller ensam om att vara bra bland IFK-spelarna.

En annan yngling, 19-årige Fahrudin Zaimovic, gjorde en imponerande insats. Tidigare har han främst fått chansen på kanten, men i går visade han att det är som niometersspelare han är som allra bäst.

Bra i går var även Patrik Kvalvik och Alexander Hansen.

Dessutom visade Henrik Knudsen ånyo fin form under den korta tid han var inne.

Mot Hammarby räckte dock inte den spelmässiga uppryckningen. IFK Ystad var inte nära att vinna, trots att man gjorde sin klart bästa insats på länge.