Annons

IFK Ystad vinner i längden

Längden har ingen betydelse, sägs det. I så fall gäller det inte handboll. En undersökning, gjord på Lugis hemsida, visar att det finns ett tydligt samband mellan spelarnas längd och lagets kapacitet.
Sport • Publicerad 22 november 2002

Räknar man inte poäng och mål utan meter och centimeter toppar IFK Ystad tabellen, före Redbergslid. Det är samma två klubbar som ligger i topp i den riktiga elitserien också - fast i omvänd ordning. Kortaste snittlängden har Wasaiterna, som ligger på sista plats även i den sportsliga tabellen. - Lite förvånad är jag nog över att vi hade en högre snittlängd än Redbergslid, även om det inte är så många millimetrar som skiljer, säger IFK Ystads tränare Jan "Proppen" Karlsson. Så kan vi en gång för alla slå hål på myten att längden inte har någon betydelse? - I handboll, i alla fall. Framförallt i det defensiva spelet är det en stor fördel om man är lång, stor och stark. Under förutsättning att man har koll på koordinationen, förstås. - I IFK Skövde hade jag en relativt kortvuxen försvarsspelare (185 centimeter) som hette Mats Ljungqvist. Han fick jobba längre ute och stöta på motståndarna. Om han stått kvar på linjen hade skotten kommit över honom. Nu fick han kompensera sin litenhet med snabba fötter och ett aggressivt spel. Men det hände inte sällan att de andra försvarsspelarna fick ta ett steg in och hjälpa honom. - Som kantspelare är det inte lika viktigt att vara lång. Sedan finns ju alltid undantagen även bland niometersspelarna, såna som Ljubomir Vranjes och Magnus Andersson. Men de tillhör trots allt undantagen. Ska jag värva en spelare är längden definitivt en av de faktorer som spelar in i bedömningen, säger "Proppen". Enligt de uppgifter som IFK Ystad lämnat in till HEH (HerrElit Handboll) har IFK Ystad åtta spelare i truppen som är 190 eller längre: Marcus Ahlm och Anders Persson 199, Kaupo Palmar 198, Johan Andersson 195, Linus Nilsson 194, Urban Wangel och Dennis Sandell 192, Krzysztof Fatalski 190. Även om Redbergslid har en aningen kortare spelartrupp än IFK Ystad, är två spelare längre än IFK:s "toppar". Både Magnus Jernemyr och Magnus Lindén är två meter jämnt. För övrigt finns fem tvåmetersmän i elitserien, förutom de båda RIK:arna är det Jimmy Jansson, Guif samt Drottspelarna Andreas Nilsson och Daniel Kubes. Kortast? De båda kantspelarna Tobias Küller, Drott, och Andreas Beiron, Tumba. Här är elitseriens längdtabell i sin helhet: IFK Ystad 191,8, Redbergslid 191,6, H43 190, 5, Lugi 190,2, Djurgården 187,9, Sävehof 187,8, Tumba 187,4, Drott 186,7, Guif 186,1, Skövde 185,2, Hammarby 185,1 och Wasaiterna 183,0 centimeter. Nästa match för Ystadskamraternas del är på måndag när man ställs mot Wasaiterna på bortaplan. Wasaiterna-IFK Ystad 183-192. Lite långsökt, kanske...

Jan Ohlsson jan.ohlsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons