Annons

Indianerna om namnet: Följer utvecklingen

NFL-laget Washington Redskins ska byta namn eftersom Redskins används som ett nedsättande ord om USA:s ursprungsbefolkning.
Flera svenska elitlag funderar på att följa samma exempel.
Speedway • Publicerad 7 juli 2020
Speedwaylaget Indianerna funderar på om deras namn och logga kan anses vara kränkande. Arkivbild.
Speedwaylaget Indianerna funderar på om deras namn och logga kan anses vara kränkande. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

SHL-laget Frölunda Indians ska göra en analys om sitt namn för att eventuellt byta varumärke.

Nu funderar även speedwaylaget Indianerna på vad de ska göra med sitt namn.

Annons

– Vi följer utvecklingen i omvärlden och är lite inne på samma linje som Frölunda som utvärderar och analyserar varumärket, säger ordföranden Markus Engman till Radiosporten.

Engman säger att namndiskussionen varit uppe tidigare i Kumlaklubben, i samband med att man blev anmäld till Diskrimineringsombudsmannen 2015 för kränkande logga och namn.

– Namnet har aldrig varit meningen att vara kränkande. På 1950-talet, när namnet tillkom, var det som en hyllning. Det kom till för att en förare hade fjädrar på sin hjälm, säger Engman.

Debatten om idrottslags indiannamn har blivit aktuell i samband med den senaste tidens protestaktioner kring rasfrågor sedan det uppmärksammade fallet med en svart man som dödades av en polis.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons