Annons

Inför ryssbeslutet – Paralympics-aktiva emot

Nu ska Internationella paralympicskommittén (IPC) besluta om ryssar och belarusier ska få vara med i Paralympics i Paris nästa år.
De aktiva vill inte det.
Paralympics • Publicerad 27 september 2023
Paralympier vill inte att ryssar och belarusier ska få vara med i Paralympics i Paris nästa år. Arkivbild.
Paralympier vill inte att ryssar och belarusier ska få vara med i Paralympics i Paris nästa år. Arkivbild.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

De vill inte ens tävla mot ryssar och belarusier under neutral flagg.

"Det finns inget som neutral i Paralympics. De aktiva är fanbärare vars framgångar är starkt förknippade med sina hemländer, oavsett vilken flagga, nationalsång eller nationella färger som tas bort", skriver organisationen Global Athlete i ett uttalande som Inside the games tagit del av.

Annons

"De representerar sitt land och i Rysslands-fallet så representerar de, och kanske stödjer eller jobbar för, Putin-regimen. I samförstånd med aktiva från hela världen uppmanar vi IPC att stå emot pressen från Ryssland, Belarus och Internationella olympiska kommittén som vill hitta en väg för ryssar och belarusier att delta."

Under IPC:s möte i Bahrain torsdag-fredag ska man rösta om ryssar och belarusiers deltagande i Paris nästa år. De är just nu stoppade från internationellt tävlande på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons