Annons

Inga EU-pengar till konstgräs i Tomelilla

Det ser mörkt ut för Tomelilla i jakten på en konstgräsplan vid Kastanjeskolan. Några EU-pengar – man hade hoppats på 3,5 miljoner – fick man inte loss när styrelsen för Leader i Ystad-Österlenregionen sammanträdde.
Sport • Publicerad 25 november 2009
Rutger Engsäll och Fotbollsalliansen i Tomelilla fick inte loss några EU-pengar i det första skedet.
Rutger Engsäll och Fotbollsalliansen i Tomelilla fick inte loss några EU-pengar i det första skedet.Foto: 

Leaders styrelse består av 13 personer från samtliga sydöstskånska kommuner och har i uppgift att fördela åtskilliga EU-miljoner i vårt område. Allt i akt och syfte att utveckla landsbygden.

När styrelsen träffades på måndagskvällen skulle man bland annat ta ställning till FAIT:s (Fotbollsalliansen i Tomelilla) ansökan om ett bidrag på 3,5 miljoner till en konstgräsplan vid Kastanjeskolan.

Annons

Styrelsen behandlade ansökan – och bordlade frågan till sitt februarimöte.

– Vi är mycket, mycket besvikna, säger Rutger Engsäll, ordförande i Lunnarps BK och en drivande kraft i FAIT. Vi tycker att styrelsen borde kunna ta ett beslut i stället för att lämna över bollen till politikerna i sydöstra Skåne. I styrelsen sitter ju redan representanter för alla kommunerna, säger Rutger. FAIT är en sammanslagning av sju fotbollsklubbar i Tomelilla kommun. Bara där har FAIT uppfyllt de önskemål om brett samarbete som Leader ofta betonar. Men uppenbarligen skulle samarbetet ha varit ännu bredare och nått över kommungränserna.

Peter Ohlstenius är verksamhetsledare på Leader i Ystad-Österlenregionen. Han satt med som sekreterare på sammanträdet och drog ärendet för styrelsen – men fick inte blanda sig i beslutsprocessen.

– Styrelsens invändning var att enbart Tomelilla kommun skulle tjäna på det här. De ville få in synpunkter från de andra kommunerna i sydöstra Skåne och kanske en ansökan där samarbetet är bredare. I övrigt ansåg de att FAIT:s ansökan var mycket proffsig och genomtänkt, säger Peter. – Faktum är att det finns ännu mer pengar att hämta än de 3,5 miljoner som FAIT ansökte om. Sammanlagt är det sju miljoner man kan hämta hem men då krävs det att kommunerna går in med sammanlagt 2,5 miljoner. Man växlar så att säga in kommunala pengar mot EU-pengar, tillägger Peter.

Rutger Engsäll vet inte vad som kommer att hända i framtiden. Besvikelsen över Leaderstyrelsens tveksamhet är stor. Han hoppas att klubbarna inom FAIT inte tappar sugen och är övertygad om att deras koncept skulle bli ett stort lyft. Inte bara för Tomelilla kommun utan för den mediokra fotbollen i sydöstra Skåne. – Nu får väl politikerna i Tomelilla prata med sina kollegor i sydöstra Skåne och försöka få med dem på det här. Oavsett om förslaget skulle beviljas i feburari har vi förlorat tre månader vilket skulle innebära att det är osäkert om anläggningen hinner bli färdig till nästa vintersäsong. Jag tycker att Leader ska kalla till ett extra styrelsemöte och bevilja den här strålande idén!

Jan Ohlsson jan.ohlsson@allehandasyd.se
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons