Annons

Ingen schism bakom Winthers avgång

Kan en skilsmässa vara lycklig? Visst kan den. Men oftast finns det en anledning till att gå skilda vägar. Och det brukar vara en part som vill lite mer än den andra.
Sport • Publicerad 18 november 2009
Jan Ohlsson
Jan OhlssonFoto: 

Så är det också i det förhållande mellan Ystads IF och Torben Winther som nu är på upphällning. Det var YIF som ansökte om "bodelning" och i går blev det en offentlig handling. Torben själv skulle kunna tänka sig att förlänga sitt kontrakt och skriva ytterligare ett kapitel på sin lilla kärlekssaga med YIF.

Nu blir det inte så.

Annons

Under gårdagen hade jag samtal med flera personer med god insyn i Ystads IF. Jag fann ingen hund begraven. Ingen dramatik. Ingen schism. Skilsmässan verkar vara precis så full av ömsesidig respekt som tisdagens korthuggna pressmeddelande gav sken av. YIF-ordföranden Per-Olof Lind och Torben Winther har bara gott att säga om varandra. Lind pratar om Torben som en professionell tränare som har gjort bra resultat i klubben och som hyser spelarnas fulla förtroende. Torben säger att YIF är en av de och bästa klubbar han har varit i och att han trivs så bra i Ystad, att han och frugan kan tänka sig att stanna kvar. Oavsett handbollen.

Det är nästan så att man blir misstänksam.

Vad är problemet? Egentligen?

Man kan välja att se seperationen på två sätt.

n Som en naturlig del i utvecklingen av en elitklubb. Tre år i samma förening är ingen speciellt kort tid för en proffstränare. Det kan vara vettigt att skiljas medan motivationen är stor och samarbetet är gott. I många verksamheter betraktas slentrian som en riskfaktor som bör undvikas. Så även inom idrotten.

n Eller så ställer man sig undrande till om det måste bytas tränare bara för bytandets skull? Vad som i ett sammanhang beskrivs som slentrian kallas i ett annat för kontinuitet. Många klubbar tycker det är en styrka med kontinuitet på tränarsidan. Fråga Manchester United. Med Sir Alex är åldern inget hinder. YIF vill ha en föryngring, men Torben Winthers 60 år borde väl inte vara någon belastning såvida gubben inte har demens, förlegade spelidéer eller förordar en mossig handboll? Någon sådan kritik riktas inte mot honom.

Rätt eller fel – YIF har tagit beslutet. Jag tror säkert att Torben skulle kunna driva utvecklingen framåt ett tag till men YIF väljer en annan inriktning. Framtiden får utvisa om det är klokt. En titt i backspegeln visar att nästan alla strategiska beslut som Ystads IF fattat de senaste åren i sin utveckling till elitklubb har varit riktiga.

Seperationen känns lycklig och parterna har skött det snyggt. I det här läget hade heller ingen haft något att tjäna på att kasta skit på varandra.

Både YIF och Torben Winther har ett rykte att tänka på, en säsong att genomföra och en medalj att vinna.

Jan Ohlsson jan.ohlsson@allehandasyd.se
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons