Annons

Isinbajeva: "Tillhör inte väpnade styrkor"

Jelena Isinbajeva, 41, planerar att återgå till sin post i Internationella olympiska kommittén (IOK) i september. Detta trots att hon bland annat anklagats för att tillhöra den ryska armén.
"Titlarna det pratas om har ingen betydelse eftersom jag inte tillhör, och aldrig har tillhört ryska federationens väpnade styrkor", skriver stavhoppslegendaren på Instagram.
Olympiskt • Publicerad 17 juli 2023
Jelena Isinbajeva. Arkivbild.
Jelena Isinbajeva. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

"Svalan från Volgograd" gick i pension för sju år sedan. Detta efter att hon blivit invald i IOK:s aktivas kommitté.

"Sedan 2016 är jag medlem i Internationella olympiska kommittén, där jag aktivt arbetar med mina kollegor, framstående idrottare från hela världen, till förmån för idrottens utveckling", skriver Isinbajeva på Instagram.

Utreddes av etisk kommission

Annons

"IOK behövde tid för att reda ut allt. I dag kan jag informera er om att jag i september 2023 kommer att återuppta min internationella verksamhet i IOK. IOK tvivlar inte på mig och jag är inte under någon form av sanktioner."

I mars utredde IOK:s etiska kommission Isinbajevas medlemskap i IOK, i syfte att stoppa personer som stöder kriget i Ukraina eller har kopplingar till den ryska militären.

Fick behålla medlemskap

I slutet av juni kom IOK:s besked; Isinbajeva, som utöver dubbla OS-guld även har en rysk armégrad, får behålla medlemskapet.

Detta trots att den tidigare stavhoppsdrottningen bland annat har uppgetts ha en roll i det ryska försvarsdepartementet.

”Fram till 2018 tävlade jag för CSKA Moskva (den ryska arméns klubb) och belönades med många titlar för mina idrottsliga meriter. Titlarna det pratas om har ingen betydelse eftersom jag inte tillhör, och aldrig har tillhört, ryska federationens väpnade styrkor. På samma sätt som jag aldrig har varit suppleant i statsduman eller medlem i något parti. Mitt yrke är idrott", skriver Isinbajeva.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons