Annons

"Jag är besatt av rörelser"

Han är besatt av kroppens förmåga till rörelser, rätta eller tillrättade sådana. Han anser att uttrycket talang används vårdslöst och onyanserat. Och han har två ständiga grundpelare på sina pass – teknik och glädje.Möt Ystads IF:s nyanställde friidrottstränare Anders Egle.
Publicerad 31 maj 2017
Anders Egle visar YIF:s ungdomar hur det ska gå till på en övning. Det kommer han göra många gånger framöver eftersom han har en halvtidsanställning som tränare i klubben. Foto: Mark Hanlon
Anders Egle visar YIF:s ungdomar hur det ska gå till på en övning. Det kommer han göra många gånger framöver eftersom han har en halvtidsanställning som tränare i klubben. Foto: Mark Hanlon

YA träffar honom i samband med en träningskväll på Sandskogens IP. Han ägnar tid och engagemang åt själva intervjun, men det syns och hörs att hans kraft stundom vill åt ett annat håll när han ser adepterna utföra en övning på ett för långsamt eller tekniskt felaktigt vis.

– Träningen är inte ett dugg resultatorienterad, utan rörelseorienterad. Jag är besatt av rörelser, alltså, det är ett kreativt jobb och för mig spelar det ingen roll om någon redan rör sig på ett bra sätt eller om någon kommer hit och kanske är överviktig och aldrig har rört sig i princip. Jag tycker det är som att skulptera oavsett vem det gäller. Man får uppfinna övningar och instruktioner för varje individ, säger Anders Egle.

Annons

Hans friidrottsstart skedde i Simrishamns AIF när han var tio år gammal. 1990 flyttade han till Göteborg där han ganska snart övergav den aktiva karriären för att bli ledare i Mölndals AIK. Och nu sluter han snart cirkeln geografiskt och flyttar hem till barndomsorten Vik för att vara halvtidsanställd i YIF.

– Vi börjar med halvtid, vi smyger i gång med det och så får vi se om vi lyckas få in fler medlemmar, ungdomar och sponsorer så småningom. Jag kommer vara med i alla grupperna och vara tränare, men jag ska också fortbilda de andra tränarna i klubben.

Anders Egle är en pratglad man och det går snabbt att inse att han brinner för friidrotten. Dels säger han det själv och dels förtydligas det i ordvalen och betoningar på dessa valda ord.

Sedan finns det ett ord han helst vill bannlysa, åtminstone i den slarviga och ofullständiga form det – enligt honom – brukar uttryckas.

– Ordet talang kan man inte definiera så enkelt. Ska man prata om det tar det en hel evighet eftersom det har så många komponenter i sig. Folk använder begreppet talang som att en ung person är ett ämne för att bli en stjärna men då har man kanske bara en av 20 komponenter av det som krävs för att gå långt. Det finns så många parametrar, säger Anders Egle.

Han fortsätter att utveckla sitt tycke och misstycke kring uttrycket talang och medger att han kan tala länge kring detta för honom viktiga ämne.

Det kan han även göra kring begreppen teknik och glädje, två grundstenar på hans träningspass.

– Jag har två grejer jag är noga med. Jag är benhård med teknik och jag vill sköja (göteborgskt uttal) med ungdomarna så mycket det går. Jag vill visa ungdomarna att jag tar friidrott på allvar, men jag vill också sköja och brottas och jäklas med dem, säger Anders Egle, som inhämtade både uttalet och inställningen till sköja från en tidigare ordförande i Mölndals AIK.

Hans anställning gör att eldsjälen Margaretha Ohlsson får avlastning från det digra och ideella göromål hon haft i friidrottsklubben i många år. Men hans inträde är inte detsamma som hennes sorti, hon kommer fortsätta att verka i klubben i betydande omfattning än så länge.

Och det är Anders Egle glad för.

Annons

– Jag har inte varit här så länge än men jag har sett hur ungdomarna rör sig och de rör sig otroligt bra. De är så välskolade av Maggan och de andra tränarna. Det är en fröjd att komma hit.

Anders Egle.
Anders Egle.
Fakta

Anders Egle

Ålder: 48.

Bor: Göteborg. Flyttar inom kort tillbaka till barndomsorten Vik.

Klubb: Ystads IF.

Tidigare klubbar: Simrishamns AIF, Mölndals AIK.

Yrke: Friidrottstränare, frilansjournalist.

Aktuell: Har nyligen anställts på halvtid som friidrottstränare i Ystads IF.

Ulf GummessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons