Annons

"Jag vill skapa en 2.0-version av mig själv"

Jonna Sundling och Maja Dahlqvist får se upp.
En svensk supersprinter är på väg tillbaka.
Axelskadan kan innebära en ny och starkare Linn Svahn inför VM i Planica.
Skidor • Publicerad 17 augusti 2022
"Det är trist att stå och stampa", säger Linn Svahn om sina höga mål.
"Det är trist att stå och stampa", säger Linn Svahn om sina höga mål.Foto: Adam Ihse/TT
Linn Svahn under Tour de ski i januari 2021. Arkivbild.
Linn Svahn under Tour de ski i januari 2021. Arkivbild.Foto: Gian Ehrenzeller/AP/TT

Linn Svahn var världens bästa sprintåkare när hon föll illa i världscupen i Ulricehamn i februari 2021.

Svahn drabbades av en svår axelskada som pausade skidkarriären och tvingade henne till två operationer.

Annons

Trots motgångarna har hon hela tiden arbetat hårt, både mentalt och fysiskt, för att komma tillbaka.

– Allt går bättre än planerat. Jag har varit i gång med träningen, mer och tuffare än vad jag någonsin gjort vid den här tiden. Jag siktar på vinterns VM.

TT: Hur mycket påverkar skadan i dag?

– Om jag hade varit en vanlig människa, som inte haft de höga funktionella kraven på axeln, hade jag varit friskförklarad för bra många månader sedan. Nu kan jag träna väldigt bra på bra många grejer. Det är bara den sista ”tvischen” som jag inte är uppe och kör på. Det är jag inte i behov av att göra nu. Det kommer senare.

Utanför landslaget

Hon lyfter också effekten av att kunnat träna efter eget upplägg, utanför landslaget – precis som Frida Karlsson och Maja Dahlqvist.

– Det var självklart, säger Svahn om beslutet att stå utanför landslaget.

Jonna Sundling och Maja Dahlqvist har dominerat i sprint med både OS- och VM-guld senaste åren. Nu får de se upp. Den Linn Svahn som i vinter står på startlinjen ska vara bättre än någonsin:

– I ett av mina träningsdokument står det Linn 2.0. Den har jag haft uppe i snart ett års tid. Mitt mål är inte att komma tillbaka till den nivån jag varit. Utvecklingen kräver att man går framtid. Det vill man göra. Det är trist att stå och stampa.

Bergqvist förebild

Linn Svahn berättar att hon har tidigare höjdhoppsstjärnan Kajsa Bergqvist som inspirationskälla:

– När Kajsa Bergqvist drog hälsenan och blev skadad (2004), stärkte hon upp vaderna och fotlederna. Sedan hoppade hon ännu bättre än tidigare. Det var kanske nyckeln att kunna lägga fokus på en sådan grej, som annars inte hade varit en prio i träningspusslet.

Annons

– Det är alltid skönt att kunna se på någon som är inspirerande.

Avvaktar tävlingsplanen

Om knappt fyra månader är det världscuppremiären i finska Ruka. Men Linn Svahn kan inte i dag ge besked när hon gör tävlingscomeback. Hon vill avvakta med att fastställa tävlingsplanen tills i november för att se hur axeln reagerar i samband med den hårda höstträningen:

– Min tanke det här året har alltid varit att optimera mina förutsättningar mot ett mästerskap (VM i Planica i slutet av februari). Det hade varit en optimal revansch för mig att två senare efter skadan och sedan göra det på ett annat sätt än senaste VM (Oberstdorf).

Siktar på totala världscupen

Därmed signalerar Linn Svahn att hon kommer att ha mindre fokus på världscupen i vinter. Annat blir det säsongen 2023–24 som inte innehåller något mästerskap. Då siktar hon på mer än på sprintcupen, som hon redan vunnit sammanlagt:

– Jag är sugen att köra mot den totala världscupen i framtiden. Jag har investerat väldigt mycket träning som jag kommer att kunna surfa på i några år framöver, säger Linn Svahn som i vinter är sprintåkare för att sedan ta ytterligare ett steg i utvecklingen:

– I vinter blir det 2.0 av Linn Svan. Sedan kan det blir 2.0 plus, kanske 3.0. I mitt senaste tävlingsår var jag en åkare som hade en hög kapacitet i både traditionell och sprint. Mina styrkor kommer alltid att vara sprintbetonade, men de styrkorna kan man också ha nytta av på andra distanser.

Fakta: Linn Svahns toppar och dalar

2019

December: Tar sin första världscupseger, en sprint i Davos.

2020

Mars: Säkrar segern i den totala sprintcupen efter totalt fyra sprintsegrar och en tredjeplats individuellt i världscupen. Dessutom tog hon två stafettsegrar med Maja Dahlqvist.

2021

+ Januari: Besegrar norska suveränen Therese Johaug i ett traditionellt lopp i världscupen i Falun.

+ Februari: Skadar axeln allvarligt vid ett fall i världscupen i Ulricehamn.

+ Februari: Kommer till sitt första VM som sprintfafavoit. Gör ett misslyckat startförsök VM-sprinten i Oberstdorf. Axelskadan sätter stopp.

+ April: Gör sin senaste tävling när hon kommer femma i SM-tremilen i Kalix.

+ Juni: Berättar på en presskonferens att hon inte kommer att delta i landslagens höghöjdsläger under sommaren. Axeln är inte bra.

+ Augusti: Rehabträningen fungerar inte. Läkarteamet ser inget lösning.

+ September: Tvingas till sin första operation av axeln, vilket innebär att hon missar OS i Peking. Landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson är självkritisk till sitt eget agerande under skadeprocessen.

+ November: I en Expressen-intervju berättar Linn Svahn som känslorna och tårarna efter den första operationen, som visade att skadan var värre än befarat.

+ December. Linn Svahn genomgår sin andra axeloperation. En operation som blev lyckad och innebar en mer struktur i rehabträningen.

2022

+ Maj: Meddelar att hon tränar utanför landslaget för att på bästa sätt komma tillbaka efter sin axelskada.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons