Annons

Jan Ohlsson: ”YIF är tillbaka på ruta ett”

YA:s sportchef Jan Ohlsson är mycket kritisk till Ystads IF:s uppträdande mot Aranäs.
Publicerad 2 november 2017

När Jerry Hallbäck drog till Ystad efter nio år som tränare i Aranäs pratades det om att en ny tidsera skulle påbörjas i Kungsbacka.

År 1 e Hallbäck.

Annons

Prövningarnas tid var kommen.

Hallbäck drog inte bara till Ystad med sin yngste grabb i släptåg, supertalangen Ludvig. Med sig tog han oerhört mycket handbollskunnande och – fanns det de som fruktade – en del av de fina värden som HK Aranäs hade stått för och som gjort klubben så respekterad i landet.

Tvivlen på HK Aranäs framtid som elitklubb blev inte direkt mindre när skyttekungen Martin Lindell skickades till proffslivet och man valde att ersätta den snart 50-årige tränarikonen med en 27-årig stockholmare, en nybakad mellanstadielärare, som aldrig ens tränat ett elitlag.

I går möttes de. Mästertränaren Jerry Hallbäck lärljungen Toni Johansson.

Det blev platt fall för Jerry Hallbäck. 24-19 i Aranäshallen var hans mest smärtsamma stund hittills som tränare för Ystads IF.

Jerry Hallbäck lyckades inte få fart på sitt lag i den andra halvleken och det är inte utan att man fick flashbacks till förra säsongen. Minns ni? Sebastian Seiferts Ystads IF åkte berg-o-dalbana i sina prestationer, man besegrade IFK Kristianstad men förlorade mot lag som IFK Ystad och Ricoh. Kim Andersson pratade om att spelarna uppträdde från och till uppträdde som en samling hängbjörkar.

Just det här fanns högt på Jerry Hallbäcks agenda när han kom till Ystad: Att få laget att prestera jämnare och att höja lägstanivån.

Det har sett bra ut. Men. Hmmm.

Mot Karlskrona handlade det om en mindre genomklappning. I går, mot Aranäs, var det ännu värre. I den andra halvleken slog anfallskrampen till med full kraft.

YIF är tillbaka på ruta ett. Vill man skaffa sig ett vettigt slagläge inför SM-slutspelet ska lag som Karlskrona och Aranäs besegras. Det var inte kul att se ligans målfarligaste lag plötsligt vara så skärrat och räddhågset i anfallsspelet. Det fanns ingen som visade vägen, inte ens Kim Andersson. Man lyckades pricka målvakten Daniel Bergquist från alla vinklar och vrår. Ja, även från helt fria lägen.

Annons

Samtidigt kan jag inte låta bli att imponeras av detta Aranäs. Man har ligans kanske mest slitna hall, men det fungerar även utan jumbotron och flådig vip-avdelning. Med drygt 1 000 åskådare, mestadels ungdomar, som bär fram sitt lag och med spelare med hjärtat på rätta stället så kommer man rätt långt inom den här branschen

Hur långt YIF kommer återstår att se.

Det finns förbättringspotential, om man uttrycker det milt.

Jan OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons