Annons

Joel byter spår – kör DTM: ”Svårt att greppa”

Det är nu klart hur karriären fortsätter för Tomelillas racingstjärna Joel Eriksson. 19-åringen lämnar Formel 3 och blir kommande säsong fabriksförare för BMW i den tyska racingserien DTM nästa säsong.
Tomelilla • Publicerad 16 december 2017 • Uppdaterad 17 december 2017
Joel Eriksson blir fabriksförare för BMW i den statusfyllda tyska racingserien DTM.
Joel Eriksson blir fabriksförare för BMW i den statusfyllda tyska racingserien DTM.Foto: Alexander Trienitz

Joel Eriksson gjorde en strålande säsong och slutade tvåa i europamästerskapet för Formel 3. Nu blir han den yngste av BMW:s samtliga anlitade fabriksförare och befordras efter ett och ett halvt år i tillverkarens juniorprogram.

– Att få kliva in i DTM som fabriksförare för BMW är en fantastisk möjlighet, säger Joel Eriksson. Det är inte många som får den här chansen, och detta har varit ett av mina stora mål sedan jag togs med i juniorsatsningen. Jag blir en av sex förare i världen som ska representera BMW i deras främsta racingprogram just nu, och det är lite svårt att greppa. Jag vet att pressen kommer vara stor och jag har mycket att lära mig, men jag ska göra allt för att leverera bra resultat så fort som möjligt. Jag är extremt taggad!

Annons

- Vi kände att vi ville satsa på något nytt inför 2018, säger Jens Marquardt, direktör BMW Motorsport. Joel Eriksson är en förare för framtiden. Han förtjänar den här chansen i DTM efter en imponerande säsong i Formel 3 och han gjorde ett mycket gott intryck på oss under testerna i höstas. Jag är säker på att han kommer göra bra ifrån sig även på den här nivån.

Erikssons väg till DTM har kantats av framgångar på den europeiska formelbilsstegen. Efter en andraplats i tyska Formel 4 säsongen 2015 avancerade Tomelillapågen året därpå till Formel 3, där han blev bäste nykomling i EM-serien FIA F3 European Championship och dessutom vann det fristående storloppet Masters of F3 i Nederländerna på första försöket.

På sommaren 2016 plockades Eriksson också in i BMW:s talangpool.2017 fortsatte satsningen på Formel 3. Med sju segrar och 14 pallplatser bärgade Eriksson ett meriterande EM-silver, innan säsongen avslutades med en lika uppmärksammad pole position vid F3-VM i Macau (Kina). I BMW Team RBM förenas Eriksson nu med en annan framgångssaga. Det belgiska teamet – grundat 1995 av Bart Mampaey – dominerade den internationella touring car-scenen för BMW:s räkning under åren 2004-2007, då man tog engelsmannen Andy Priaulx till fyra raka guld i ETCC (European Touring Car Championship) och WTCC (World Touring Car Championship).

Erikssons DTM-debut kommer att ske med BMW Team RBM, där han får 2012 års mästare Bruno Spengler (Kanada) och österrikaren Philipp Eng – liksom Eriksson en nykomling i mästerskapet 2018 – som stallkamrater. BMW:s sex man starka DTM-uppställning fullbordas av tvåfaldige titelvinnaren Marco Wittmann (Tyskland), Timo Glock (Tyskland) och Augusto Farfus (Brasilien) i systerstallet BMW Team RMG.

Jan OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons