Annons

Joel Eriksson startar som tvåa i VM-finalen

Joel Eriksson tog sig över ett kritiskt hinder i kampen om VM-guldet i Formel 3 när han slutade tvåa i lördagsmorgonens kvalificeringsrace vid Macau Grand Prix.
Formel 3 • Publicerad 18 november 2017
Joel Eriksson, till vänster, blev tvåa i lördagens kvalificeringsrace. Foto: Mattias Eriksson
Joel Eriksson, till vänster, blev tvåa i lördagens kvalificeringsrace. Foto: Mattias Eriksson

Eriksson inledde det tio varv långa loppet från pole efter att ha toppat fredagens tidskval, och kunde via en kanonstart relativt enkelt behålla ledningen in i den beryktade Lisboa-kurvan.

Skåningen behöll förstaplatsen i ytterligare sex varv, men på det sjunde lyckades engelsmannen Callum Ilott – som inlett loppet som trea men som passerade landsmannen Lando Norris i starten – att ta sig förbi med en manöver in i snabba fullfartshögern Mandarin.

Annons

Därefter drygade Ilott ut sin ledning och öppnade upp en lucka, medan Eriksson i stället koncentrerade sig på att ta bilen i mål på mycket slitna däck.

Ilott tog till slut också hem segern, med Eriksson som tvåa före teamkamraten och ordinarie Formel 2-föraren Sérgio Sette Câmara (BRA). Tyske Maximilian Günther slutade fyra och Ferdinand Habsburg, Österrike, femma.

19-årige Eriksson var bäst placerad av de förare som använder Volkswagen-motorer.

Resultatet i kvalracet ligger till grund för startuppställningen i morgondagens final, som Eriksson alltså nu kommer att inleda från första led – ett gyllene läge i jakten på slutsegern i världens mest prestigefyllda juniorrace.

- Ett bra resultat som vi får vara nöjda med. Jag gjorde en riktigt bra start och kunde försvara ledningen ner mot Lisboa ganska enkelt, men sedan kände jag redan efter ett par varv hur däcken gick av. Vi startade på de sämsta däcken vi har – vi sparar de bästa till i morgon – och det blev rejält överstyrt. När Ilott väl kom förbi kände jag inget behov av att försöka hänga på i hans tempo, utan tog hand om det lilla som fanns kvar av däcken. Andra plats är ett riktigt bra utgångsläge i morgon, säger Joel Eriksson.

Söndagens finalheat körs kl. 08.30 svensk tid och sänds live på både www.joelerikssonracing.com och på Viasat Motor.

Fakta

Topp-fem inför VM-finalen

1. Callum Ilott, Storbritannien, Mercedes.

2. Joel Eriksson, Sverige, Volkswagen.

3. Sérgio Sette Câmara, Brasilien, Volkswagen.

4. Maximilian Gunther, Tyskland, Mercedes.

5. Ferdinand Habsburg, Österrike, Volkswagen.

Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons