Annons

Joel kluven till VM-silvret: ”Det känns okej...”

Joel Eriksson bär på en vinnarskalle och kunde inte helt glädjas åt VM-silvret i Macau: ”Jag kom ju hit med målet att vinna och med tanke på det är jag förstås lite besviken, men ibland får man nöja sig med vad man får”, säger han.
Motorsport • Publicerad 18 november 2018
Joel Eriksson sprutar bubbel vid prisceremonin i Macau. Med lite distans kunde han ändå glädjas åt silvret.

Joel Eriksson från Tomelilla tog alltså silver i FIA F3 World Cup, VM för Formel 3, vid det anrika gatloppet Macau Grand Prix i Kina. 20-åringen utkämpade en lång och jämn kamp med Red Bull-supportade engelsmannen Dan Ticktum om segern i söndagens finalheat, och blev till slut tvåa - bara 1.2 sekunder från guld.

– Det är så det är i Macau; man måste ha alla pusselbitar på plats hela tiden, och det hade Dan (Ticktum) idag. Jag hade lite problem med balansen uppe i berget och han var helt enkelt lite för snabb där. Han fick en liten lucka som räckte för att hålla undan nere på rakan. Han gjorde ett bra jobb hela racet, så det är bara att gratulera. Jag är otroligt glad att ha kunnat bidra till den här dubbelsegern för Team Motopark.

Från söndagens F3-final i Macau.
Annons

Erikssons VM-silver i Formel 3 kommer anmärkningsvärt nog under ett år då svensken inte tävlat i den populära formelbilskategorin under den ordinarie säsongen. Eriksson, till vardags hemmahörande i tyska DTM, lyckades trots det alltså betvinga den stora majoriteten av världens samlade F3-experter i sitt första race i klassen på ett års tid.

- Jag kör alltid för att vinna, men när allting kommer omkring måste jag ändå vara nöjd med min insats här, fortsätter Eriksson. Jag har inte kört bilen på ett års tid och att sluta tvåa i VM under de omständigheterna är ändå inte så illa. Det känns OK, och nu får jag kanske en anledning att komma tillbaka igen nästa år...

Racet i Macau kunde genomföras först efter ett längre uppehåll, orsakat av en otäck olycka där tyskan Sophia Flörsch (Van Amersfoort Racing) kraschade våldsamt in i en funktionärspostering i loppets inledning. Totalt skadades fem personer (inklusive Flörsch) i kraschen - två förare, två fotografer och en funktionär - men arrangörerna låter meddela att samtliga klarat sig undan förhållandevis lindrigt.

Joel inför VM-finalen i Macau.Foto: Mattias Persson

- Jag har sett kraschen och den var väldigt, väldigt obehaglig, säger Joel Eriksson. Jag är glad att Sophia och de andra verkar ha klarat sig relativt väl - de hade nog änglavakt idag. Det hände på det snabbaste stället på banan och med en brutal kraft. Det som hände idag bevisar verkligen hur säkra de här bilarna och tävlingarna är. Vi ska vara tacksamma att det är på det sättet. Ibland tar man det för givet.

Joel Eriksson kommer formellt att ta emot sitt VM-silver vid en galamiddag i Macau på söndagskvällen. Tomelillapågens planer för racingsäsongen 2019 kommer att kommuniceras inom en inte alltför avlägsen framtid.

Jan OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons