Annons

Jonathan siktar mot landslaget

Vem är Jonathan Jersgren?
Sport • Publicerad 10 november 2008
Marsvinsholms IF:s lovande brottare Jonathan Jersgren är utsedd till oktober månads talang. I framtiden siktar han på att få brottas för det svenska landslaget. Bild: Anette Sjöstrand
Marsvinsholms IF:s lovande brottare Jonathan Jersgren är utsedd till oktober månads talang. I framtiden siktar han på att få brottas för det svenska landslaget. Bild: Anette SjöstrandFoto: 

- Jag gillar och träna och tycker skolan är okej. Jag gillar att vara med kompisar och jag sitter vid datorn ibland. Och jag är oftast glad.

Vad betyder det här priset för dig?

Annons

- Det betyder mycket. I och med att min brorsa (Alexander) också fått det så ville jag ha det. Det är en stor merit. Jag trodde inte ens på det först när min mamma frågade "Vet du vem som blivit månadens talang?" och sedan sa att det var jag som blivit det.

Ni är tre bröder i familjen och alla brottas. Varför har det blivit brottning?

- Alexander började när han var fem år och jag var med nere på hans träningar och började sedan när jag var fyra år. Det är roligt och man blir stark och det är bra att hålla på med en sport där man rör sig ordentligt. Det roligaste är när man vinner på tävlingar.

Hur hjälper ni bröder varandra?

- Om Jacob behöver hjälp så kan både jag och "Alex" hjälpa till och Alex hjälper mig ibland, till exempel om han tycker att jag inte har tillräckligt tryck i en rullning eller om han tycker att jag borde göra en fint före ett kast.

Hur går det när du och Alexander möts? (Alexander, 17, väger 73 kilo och Jonathan, 14, väger 67 kilo)

- Alex vinner men jag kämpar på så gott jag kan. Det är väldigt bra för mig med tuff sparring.

Vilka är dina närmaste mål?

- Jag vill göra bra ifrån mig i SM nästa år och jag vill komma med i landslaget och utvecklas. Efter det vill jag gärna vinna stora tävlingar som nordiska mästerskapen. I december i år är det Glentons mästarmöte och där ska jag försöka vinna. Jag har ganska stor chans att göra det.

Vad har du för mål om du ser längre fram i tiden?

Annons

- Jag tar det som det kommer. Det är inte så att jag går och tänker på att vinna OS-guld nu. Först vill jag komma med i landslaget och sedan ser jag fram emot tävlingar som nordiska mästerskapen.

På tal om OS. Vad tycker du om rabaldret kring Ara Abrahamian när han vägrade ta emot sin bronsmedalj?

- Det var en skandal. Hans motståndare gjorde likadant i första perioden som det Ara blev bortdömd för. Ara gjorde fel som lämnade medaljen, men domarna gjorde fel under matchen.

Vem eller vilka har betytt mest för din utveckling?

- Min tränare Jörgen Olsson och min bror Alex. Och min mamma och pappa förstås som ställer upp och kör mig och betalar tävlingar.

Om du fick välja mellan att vara en väldigt välbetald stjärna i en annan sport mot en mindre välbetald brottarstjärna, vad väljer du?

- Jag tror jag väljer brottning ändå. Man kan inte hålla på med en sport om man inte tycker den är rolig. Man lever inte bättre för att man har jättemycket pengar.

Ulf Gummesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons