Annons

Jonna Andersson: "I dag tog jag chansen"

Jonna Andersson heter den kanske lite ovana målskytten i Sveriges premiär i fotbolls-EM. Hon blev också Sveriges enda målskytt i 1–1-matchen Nederländerna.
Fotboll • Publicerad 9 juli 2022
Jonna Andersson och Lina Hurtig kramar om varandra efter Anderssons ledningsmål.
Jonna Andersson och Lina Hurtig kramar om varandra efter Anderssons ledningsmål.Foto: Adam Ihse/TT

Sverige spelade 1–1 mot Nederländerna i EM-premiären på Bramall Lane i Sheffield. Den svenska målskytten heter Jonna Andersson som påpassligt var framme efter fint förarbete av Kosovare Asllani.

– Det är bara en härlig känsla att se när den går in bakom målvakten. Ett bra inspel av "Kosse" sen tar jag bara en touch och känner att jag ska smälla in den, säger Andersson till Radiosporten.

Annons

Hon är inte den vanaste målskytten då det här var hennes blott tredje landslagsmål på 71 matcher i Blågult. För Radiosporten berättar hon att det nog inte var ett svenskt ledningsmål hon hade på näthinnan när hon vaknade.

– Kanske inte, men det är klart att oavsett om vi spelar med trebacks- eller fyrbackslinje så ska vi vara offensiva på kanterna så möjligheten finns ju alltid. I dag tog jag chansen.

Nederländerna åt sig in i matchen och skapade till skillnad från första halvleken en hel del farligheter som till slut resulterade i 1–1.

– De får lite momentum och det blir mycket omställningar med bollbyten. Då är det svårt att få kontroll på matchen och hitta lugnet, kanske naturligt för en premiär.

Andersson tycker att Sverige borde vunnit matchen men är nöjd av att ha spelat bort premiärnerverna. Hon analyserar sin egna insats så här:

– Det är en tuff match att komma in i. Jag gör en bättre första halvlek sen blir jag lite tröttare och får jobba mer defensivt. Helt godkänt tycker jag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons