Annons

Kan sanden bli till guld?

För åtta år sedan tog fyra handbollsttalanger från Ystad VM-silver i Qatar.I dag åker tre nya Ystadskillar till grannlandet Baharain för att gräva guld i ökensanden.
Sport • Publicerad 24 juli 2007
Ett palmträd och solglasögon. Ja, Oscar Carlén och Linus Persson fick en försmak av vad som väntar när YA-sporten hälsade på i familjen Carléns trädgård i Öja. Bild: Jan Ohlsson.
Ett palmträd och solglasögon. Ja, Oscar Carlén och Linus Persson fick en försmak av vad som väntar när YA-sporten hälsade på i familjen Carléns trädgård i Öja. Bild: Jan Ohlsson.Foto: 

Om knappt två veckor återvänder Oscar Carlén, Linus Persson och Niclas Ekberg till Ystad. De drömmer om att ha en kappsäck full med guld med sig hem.

Omöjligt är det inte.

Annons

Det svenska juniorlaget tog EM-brons för ett år sedan. Tillhör man toppnationerna i Europa, ja, då ligger man bra till även globalt. När VM-medaljerna delas ut hamnar de oftast i europeiska händer.

Oscar Carlén, YIF, är svensk handbolls nya "Golden boy". Han tror på ett lyckosamt junior-VM.

– Vi blev trea på EM och ska inte behöva bli sämre den här gången. Först och främst siktar vi på semifinal. Kommer vi dit laddar vi om och ändrar målsättningen, säger Oscar, aningen hes efter en halsfluss. Han har nyss avslutat frukosten tillsammans med Linus Persson, IFK Ystad-målvakten som från och med i höst representerar H 43. Killarna har följts åt genom livet även om de faktiskt aldrig spelat i samma klubblag. Oscar är en YIF-produkt rakt igenom, medan Linus fick sin första utbildning i Sjöboklubben HK Björnen.

För båda grabbarna blir junior-VM i Bahrain det största äventyret hittills i handbollskarriären.

– Ja, tveklöst är det så. Jag har aldrig tidigare varit i de här regionerna av världen och det kommer att bli en stor upplevelse ur flera aspekter, inte bara den handbollsmässiga, säger Linus, som har stora möjligheter att bli svensk förstamålvakt.

– I varje fall tror jag att det blir Linus som får stå när det börjar hetta till, inflikar Oscar. Oscar själv känner ingen större press på sig själv utan väljer ödmjukt att sätta laget i fokus. En svensk framgång är inte enbart kopplad till honom själv.

– Vi har hängt ihop i ett par år nu och känner oss väldigt trygga i vårt spel. Visst ställer jag krav på mig själv men ska vi lyckas kommer vi att göra det som grupp, säger Oscar.

Högerkantaren Niclas Ekberg har gjort en elitseriesäsong för IFK Ystad och hunnit med ett tiotal juniorlandskamper. Även Niclas tror på en framskjuten placering.

– Topp tre är en tuff men realistisk målsättning, säger han.

Och för egen del?

Annons

– Självklart hoppas jag på en del speltid. Men jag har tuff konkurrens på min kant av Sebastian Lindell, Sävehof, som är en riktigt vass spelare.

Sverige spelar sin första gruppspelsmatch mot Egypten redan i morgon, onsdag. Finalen avgörs söndag 5 augusti.

– Kroatien och Danmark är favoriter. Men vi ska vara med och kriga om det, lovar Oscar Carlén.

Jan Ohlsson

Fotnot:I Sveriges grupp spelar även Korea, Australien och Egypten

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons