Finland utslaget – Kanada och USA i JVM-final

Kanada och USA seglar vidare till finalen i junior-VM i ishockey.
Lönnlöven utklassade Ryssland med 5–0 i den första av nattens semifinaler.
Den andra blev en rysare – där USA till slut besegrade Finland med 4–3.
Ishockey • Publicerad 5 januari 2021
Kanadas Jakob Pelletier framför Rysslands målvakt Jaroslav Askarov.
Kanadas Jakob Pelletier framför Rysslands målvakt Jaroslav Askarov.Foto: Jason Franson/AP/TT

Finland var i semifinalen nära att lyckas med en liknande vändning som mot Sverige i kvartsfinalen. Juniorlejonen kvitterade till 3–3 med drygt tre minuter kvar – men den här gången blev det inget segermål i slutsekunderna, som mot Sverige.

I stället tog sig USA tillbaka och Arthur Kaliyev satte det avgörande 4–3-målet med drygt en minut kvar.

Det blir därmed en nordamerikansk final i årets junior-VM i Edmonton.

USA ledde

USA hade övertaget i matchen, men Finland kämpade och stod för flera snygga mål. Amerikanerna började med att göra 1–0 drygt halvvägs in i den första perioden, men Finland svarade direkt med ett vackert passningsspel och Kasper Simontaival kunde styra in 1–1.

I den andra perioden pressade Finland på och jagade ett ledningsmål, men i stället blev det USA som fick utdelning. Trötta finländare öppnade upp för amerikanerna, som hann göra 3–1 i ett långt powerplay, innan den andra perioden var slut.

Först i mitten av den tredje perioden väckte Finlands Kasper Simontaival nytt liv i matchen genom att sätta sitt andra mål för kvällen. Juniorlejonen kände återigen vittring och när Roni Hirvonen, framspelad av Anton Lundell, fick in 3–3 med mindre än fem minuter kvar såg det ut som att det skulle kunna bli en rysare.

Men det räckte inte ända fram för finländarna, som nu får spela bronsmatch mot Ryssland natten mot onsdag, svensk tid.

Kanadas kross

Betydligt mindre spänning var det när de regerande mästarna Kanada bjöd på uppvisning mot Ryssland i sin semifinal. Hemmanationen fortsatte att imponera och krossade förra årets finalmotståndare med 5–0.

Det tog inte ens en minut innan Alex Newhook satte den första pucken i Rysslands kasse. Innan den första perioden var slut stod det 3–0 till de regerande mästarna.

Förra året ledde Ryssland mot Kanada med 3–1 i finalen, innan Kanada vände och till slut vann med 4–3. Men den som väntade på en liknande vändning från Ryssland i årets semifinal väntade förgäves.

Fyra minuter in i den andra perioden gjorde backen Braden Schneider målpremiär i turneringen när han satte 4–0 med ett välplacerat skott bakom Rysslands målvakt Jaroslav Askarov. Den ryske målvakten hade stora problem under matchen och tappade bland annat klubban flera gånger.

I motsats utsågs Kanadas målvakt Devon Levi till matchens bäste spelare.

I den tredje perioden väntade ett stukat Ryssland mest på att matchen skulle ta slut – och i slutminuterna kunde Kanadas Dylan Cozens sätta 5–0-målet i öppen kasse.

Finalen, liksom bronsmatchen, spelas natten till onsdag, svensk tid.