Annons

Kane missade straff – Giroud fransk matchvinnare

Till sist kokades det ned till vem som hade störst individuell skicklighet.
Och bäst nerver.
Harry Kane satte en straff, missade en andra.
Olivier Girouds kraftfulla nick tog i stället Frankrike till semifinal mot Marocko.
Fotboll • Publicerad 10 december 2022
Olivier Giroud nickade Frankrike till semifinal mot Marocko.
Olivier Giroud nickade Frankrike till semifinal mot Marocko.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT
Harry Kane efter straffmissen.
Harry Kane efter straffmissen.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Bakom fransmännens 2–1-seger låg knappast ett starkare, mer väloljat kollektiv. Förbundskaptenen Didier Deschamps måste, sett till de spelare han har till sitt förfogande, få ut mer av sitt manskap.

England drev i långa perioder kvartsfinalen, men föll på nytt när det drog ihop sig. Som mot Kroatien 2018, som mot Italien i EM-finalen 2021.

Annons

– Det är svårt att att hitta rätt ord. Jag tyckte vi gav allt. Vi var besvikna över att släppa in 0–1-målet men vi visade mentalitet och karaktär genom att kvittera. Det var tyvärr inte vår kväll. Vi får ge lite kredd till Frankrike, det är ett bra lag, säger Jordan Henderson i C More:s sändning.

Och helt klart bör nog inte Wilton Sampaio röra sig på Londons gator på ett tag.

Frispark eller inte? Den brasilianske domarens beslut i den 17:e minuten fick betydelse. Dayot Upamecano gick in hårt och resolut i duellen med Bukayo Saka. För hårt och resolut?

Det tyckte inte Sampaio.

Saka satt vädjade kvar på gräset medan Upamecano drev upp bollen längs vänsterkanten. Via Kylian Mpabbé, Ousmane Dembélé och Antoine Greizmann fick Aurélien Tchouaméni bollen centralt.

Mäktigt ledningsmål

Tchouaméni skickade in 1–0 från 26 meter och i en fart av 108 km i timman. Ett mäktigt skott i hörnet, förbi chanslöse Jordan Pickford.

Med sin målgivande passning tangerade samtidigt Griezmann Thierry Henrys rekord på 27 assists i Les Bleus.

Sett till matchinledningen ett logiskt franskt skutt till semifinalen men Upamecano kunde lika gärna ha fått en frispark emot sig.

Målet fick fart... på England.

Hugo Lloris, som nu är meste franske landslagsmannen med 143 landskamper, sattes i arbete, först på Luke Shaws frispark, sedan när han täckte klubbkompisen Harry Kanes avslut.

Annons

Sampaio friade hellre än fällde, något även Kane fick erfara. Upamecano, inblandad igen, fällde helt klart den engelske kaptenen – men brasilianaren viftade spela vidare.

VAR-rummet reagerade men kunde inte gör så mycket åt den bedömningen sedan reprisbilderna vevats. Situationen inträffade några decimeter utanför straffområdeslinjen. VAR-domarnas jurisdiktion börjar innanför den.

Kane var het, men Lloris fortsatt alert och styrde undan ett distansskott till hörna.

Kane vann duellen med Lloris

Regerande världsmästaren Frankrike imponerade inte, trots ledningen i halvtid på pampiga arenan al-Bayt.

England hade historiken emot sig inför de sista 45. Inte sedan 1–2 förvandlades till 3–2 mot Kamerun i kvartsfinalen 1990 har England lyckats vända ett underläge i en utslagningsmatch i VM.

Å andra sidan hade inför matchen ingen regerande mästare överlevt en kvartsfinal det här århundradet.

För att upprepa den 32-åriga engelska prestationen krävdes till att börja med en kvittering.

Saka, bolltrollaren, gjordes ned av målskytten Tchouaméni. Den här gången tvekade inte Sampaio. Han blåste direkt. För straff.

Och så stod de där öga mot öga. Klubbkompisarna från Tottenham. Vännerna. Kane vs. Lloris. Kane vann. Bollen stenhårt i ena hörnet, Lloris på väg mot det andra i den 54:e minuten. Och Kane tangerade Wayne Rooneys rekord på 53 landslagsmål.

Pickford parerade Adrien Rabiots rappa skott kort efter 1–1. Mbappé fick fart på fötterna. Kvartsfinalen fick nytt liv. En annan Harry, Manchester Uniteds mittback Maguire, nickade i stolpens utsida. England var hetare, mer beslutsamt, bättre samordnat, men Frankrike hade individualisterna.

Annons

Som Olivier Giroud.

Han tvingade Pickford till en fenomenal räddning varpå han nickade in Griezmanns inåtskruvade inlägg. Giroud hann före Luke Shaw och Maguire och bollen borrade sig in bakom Pickford.

– Jag missade en bra chans innan men man får aldrig sluta tro. Jag visste att jag skulle få fler chanser och Griezmann gav mig en superfin passning. Underbart för hela laget, säger Giroud i C More:s sändning.

Olycklige Kane

Sampaio, denne märklige domare, valde att inte blåsa när Theo Hernandez brutalt tryckte ned inhopparen Mason Mount.

VAR-rummet ingrep. Först var det ingenting, enligt Sampaio. Sedan straff och gult kort till Hernandez.

Kane klev fram igen – och sköt högt över med sex minuter kvar.

– Vi vet hur många straffar Harry sätter för oss, hur många mål han gjort för att ta oss hit. Han kommer gå stärkt ur detta i det långa loppet. Det är en världsklassanfallare, vår kapten och vi skulle inte vara här utan honom, säger Jordan Henderson.

– Det var en riktigt tung match. England har ett jättebra lag med duktiga, unga spelare och vi fick jobba hårt, både fysiskt och mentalt. Jag är superstolt över laget och hoppas så klart vi når hela fram, säger Olivier Giroud.

Frankrike är i sin andra raka semifinal. Marocko väntar på samma arena på onsdag kväll.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons