Annons

"Jag har kämpat för det här i sex år"

Sex års väntan är över för Sara Hector.
I Courchevels storslalom knäckte hon både Petra Vlhova och Mikaela Shiffrin och tog sin första pallplats i världscupen sedan 2014.
Alpint • Publicerad 12 december 2020
En överlycklig Sara Hector efter att ha tagit en stor ledning efter sitt andraåk i Courchevels storslalom. Insatsen räckte till slut till en andraplats i världscuptävlingen.
En överlycklig Sara Hector efter att ha tagit en stor ledning efter sitt andraåk i Courchevels storslalom. Insatsen räckte till slut till en andraplats i världscuptävlingen.Foto: Giovanni Auletta/AP/TT
Äntligen på prispallen igen. Sara Hector, till vänster, med vinnaren Marta Bassino, mitten, och trean Petra Vlhova i Courchevels storslalom.
Äntligen på prispallen igen. Sara Hector, till vänster, med vinnaren Marta Bassino, mitten, och trean Petra Vlhova i Courchevels storslalom.Foto: Giovanni Auletta/AP/TT

Säsongen 2014–15 tog Sara Hector sina två första pallplatser i världscupen, en första- och en andraplats i storslalom. Fram till lördagen var det hennes två enda.

Men efter år av motgångar, oflyt och en hel del skador, var det på lördagen äntligen Hectors tur igen.

Annons

– Jag har absolut tvivlat i stunder. Nu kändes det bara helt underbart att få klara det. Det var fantastiskt, säger Sara Hector till TT på telefon från Frankrike.

Efter ett strålande förstaåk i Courchevels storslalom, där hon var fjärde snabbast, gav hon sig själv perfekt slagläge för ännu en topp tre-placering.

Som hon tog den.

"Jag var överlycklig"

Hector startade med 90 hundradelar till godo på italienskan Federica Brignone, som ledde. När hon korsade mållinjen hade svenskan utökat avståndet till 1,47.

Det chockade inte minst Hector, som tyckte att det var riktigt tuffa förhållanden, med dålig sikt och stökigt underlag.

– Jag trodde inte att det gick så bra i andra åket, så jag var nog ganska nervös. Jag var överlycklig när jag gick i mål och såg att jag hade tagit en så stor ledning, säger Sara Hector.

– Jag kände ju att jag inte gick rent hela vägen, och det var nog ingen som gjorde det, för det var jädrigt svårt. Jag trodde inte att det skulle räcka så långt. Men det gjorde det.

Hector, som ofta haft svårt att få till det i två på varandra efterföljande åk, var näst snabbast av alla i det andra åket, endast slagen av den slutliga vinnaren Marta Bassino från Italien. Genom sitt starka andraåk passerade hon två av alpinsportens nutida giganter, Slovakiens Petra Vlhova och USA:s Mikaela Shiffrin, för att säkra andraplatsen.

– När jag gick i mål och tog ledningen med så mycket, då fattade jag att det absolut kunde räcka. Det är inte alltid så, men ofta när man tar en sådan stor ledning så gör det det, säger Hector.

Långt före Shiffrin

Bassino vann till slut med 46 hundradelars marginal till Hector, och Vlhova blev trea, ytterligare 13 hundradelar långsammare. Shiffrin var inte riktigt nära pallen till slut, över sekunden bakom Hector.

Annons

– Det här är något jag har kämpat för i sex år, sedan jag tog min förra pallplats. Det är så roligt att få visa för sig själv att man kan klara det. Nu är det bara att jobba vidare och försöka upprepa det fler gånger, säger Hector.

28-åringen har fått en väldigt fin start på säsongen. Hon inledde med en 14:e-plats i Söldens storslalom, men imponerade sedan i parallellstorslalomen i österrikiska Lech/Zürs för två veckor sedan, där det blev en fjärdeplats. Och nu nådde hon alltså åter pallen.

Ny chans på söndagen

Redan på söndagen får hon chans att ta ytterligare en pallplats. Då är det dags för ännu en storslalomtävling i Courchevel.

– I morgon är det en ny chans. Jag ska göra mitt absolut bästa för att vinna såklart, men nu ska jag bara njuta av den här dagen, att jag har klarat det.

Lika bra gick det inte för tävlingens andra svenska. Estelle Alphand gick i mål över fyra sekunder bakom Vlhova, som var snabbast i det första åket, och kvalade inte in till det andra.

Fakta: Sara Hector

Född: 4 september 1992 i Sandviken.

Klubb: Kungsbergets AK.

Världscupdebut: 12 december 2009, i storslalom i Åre.

Främsta meriter: En världscupseger, storslalom, Kühtai 2014. Tvåa i storslalom i Åre 2014 och i Courchevel 2020. Totalt 127 världscupstarter. Fyra i storslalomcupen 2014–2015. VM-sjua i storslalom 2019, VM-nia i storslalom 2017, VM-nia i kombination 2013, VM-10:a i storslalom 2015, OS-10:a i storslalom 2018, 13:e i OS-kombinationen 2014. VM-brons som reserv i lagtävlingen 2011 och 2015. Två segrar i Europacupen. JVM-guld i storslalom 2011, JVM-silver i storslalom 2012, JVM-brons i slalom 2010.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons