Annons

Karlsson tangerade Hedmans rekord

Trots förlusten mot Columbus (5–6 efter förlängning) fanns det skäl att fira för två av San Joses svenskar.
Willam Eklund gjorde sitt första NHL-mål i karriären.
Erik Karlsson stod för ännu en rekordnotering.
Ishockey • Publicerad 15 mars 2023
San Jose Sharks Erik Karlsson fortsätter att leverera i NHL. Med totalt 85 poäng har han nu tangerat Victor Hedmans rekord för en svensk back under en och samma säsong. Arkivbild
San Jose Sharks Erik Karlsson fortsätter att leverera i NHL. Med totalt 85 poäng har han nu tangerat Victor Hedmans rekord för en svensk back under en och samma säsong. ArkivbildFoto: Josie Lepe/AP/TT
William Eklund gratuleras efter att ha gjort sitt förstas NHL-mål i karriären.
William Eklund gratuleras efter att ha gjort sitt förstas NHL-mål i karriären.Foto: Josie Lepe/AP/TT

När Tampa Bays Victor Hedman i fjol gjorde 85 poäng markerade det nytt rekord för svenska backar under en och samma NHL-säsong. Den noteringen är snart utraderad, vad det verkar.

Natten till onsdagen spelade San Joses Erik Karlsson fram till Logan Coutures 3–4-reducering mot Columbus. Därmed tangerade han, med 14 matcher kvar att spela, Hedmans 85 poäng.

Annons

32-åringen gör en formidabel säsong trots att San Jose tillhör bottenträsket utan chans att nå slutspel. Redan nu är Karlsson bland annat den San Jose-back genom tiderna som har gjort flest poäng under en säsong.

Det blev förlust hemma mot Columbus, 5–6 efter förlängning, men det fanns fler svenska glädjeämnen i det förlorande laget.

20-årige William Eklund gjorde sitt första NHL-mål när han vispade in en retur till 2–3 i mitten av den andra perioden.

Eklund fick inleda säsongen i farmarligan, men blev uppkallad av San Jose i början av månaden. I de fem första matcherna kammade han noll målmässigt men nu, i den sjätte, kom första fullträffen.

– Det var speciellt, så klart. Det är något som alla drömmer om när de är små, att få göra sitt första NHL-mål. Jag har väntat på det här länge och haft många chanser, så det var skönt att äntligen få till det, säger Eklund till den samlade mediekåren efteråt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons