Annons

Karlssons rival har covid – hoppar av touren

Frida Karlsson får en konkurrent mindre i kampen om totalsegern i Tour de Ski.
Norskan Anne Kjersti Kalvå, trea i sammandraget, tvingas dra sig ur längdtouren efter att ha testats positivt för covid-19.
Även Sveriges Ida Dahl hoppar av touren.
Skidor • Publicerad 5 januari 2023
Anne Kjersti Kalvå under onsdagens jaktstart i Oberstdorf.
Anne Kjersti Kalvå under onsdagens jaktstart i Oberstdorf.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Det var efter onsdagens jaktstart i tyska Oberstdorf, där Kalvå slutade fyra, som 30-åringen testades positivt för covid-19. Därför missar norskan inte bara fredagens sprint i italienska Val di Fiemme, även touren som helhet är över.

För att få slutföra Tour de Ski måste man köra samtliga etapper.

Stor svensk ledning

Annons

"Anne Kjersti Kalvå tvingas avbryta Tour de Ski. Hon testades dessvärre positivt för covid efter loppet i Oberstdorf i går, och reste hem till Trondheim i dag", skriver Norges skidförbund i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.

Kalvå har gjort en stark tour hittills, med tredjeplatsen på 10 kilometer klassiskt i onsdags som främsta prestation. Inför de tre avslutande etapperna, alla i Val di Fiemme, låg norskan trea i totalställningen, en minut och 31 sekunder bakom ledande Frida Karlsson.

Karlsson toppar nu touren närmast före Tiril Udnes Weng, Norge, 1.28 bakom. Finländskan Krista Pärmäkoski är ny trea, 1.41 efter Karlsson.

Dahl hoppar av

En annan som har tävlat klart i touren är Sveriges Ida Dahl, långloppspecialisten som de senaste veckorna fått testa vingarna i den "vanliga" världscupen. Hon låg 33:a i sammandraget.

"Vi är glada att ha fått se Ida i landslagsdräkten och hon har gjort det riktigt bra. Nu ser vi att hon inte har möjlighet att nå topplaceringar i touren totalt och då hon känner sig sliten är det bättre att hon får avbryta här och resa hem", säger Sveriges landslagschef Anders Byström i ett pressmeddelande.

Fakta: Tour de Ski, ställning

Tour de Ski, damer, efter fyra av sju etapper:

1) Frida Karlsson, Sverige.

2) Tiril Udnes Weng, Norge, +1.28

3) Krista Pärmäkoski, Finland, +1.41.

4) Kerttu Niskanen, Finland, +1.55.

5) Lotta Udnes Weng, Norge, +2.17.

24) Moa Ilar, +5.17.

28) Maja Dahlqvist, +5.54.

34) Anna Dyvik, +6.46.

39) Märtha Rosenberg, +7.30.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons