Annons

Kinhult: "Klart det finns osäkerhetsfaktorer"

Inte en tävling på fyra månader.
Men under torsdag till lördag gör Marcus Kinhult upp om segern i Katrineholm Open.
Golf • Publicerad 1 juli 2020
Marcus Kinhult gör i helgen sin första tävling på fyra månader. Arkivbild.
Marcus Kinhult gör i helgen sin första tävling på fyra månader. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

I tisdags hoppade Marcus Kinhult in i bilen, lämnade Skaftö och började köra den drygt fyra timmar långa sträckan mot Katrineholm.

Glad och spänd över att äntligen får börja tävla igen. Men också med sällskap av vissa osäkerhetsfaktorer och en magkänsla som han beskriver som "kittlande".

Annons

Kommer han att leverera i Katrineholm Open?

Hur kommer det att vara att spela igen?

Hur kommer det att kännas?

– Det är nog framför allt den grejen; hur det kommer att kännas när man inte har tävlat på ett tag, säger han.

– När man gör det vecka ut, vecka in är det någon slags vardag i det men nu är det fyra månader sedan jag tävlade. Fyra månader sedan jag inte tog upp puttar som är inom två fot. Det är klart att det finns osäkerhetsfaktorer.

"Det roliga"

Å andra sidan är det just den här delen som 23-åringen har saknat, att få pegga upp, dra i väg bollarna från tee och tävla mot lika skickliga golfspelare.

Dessutom är det situationer som dessa, som är lite osäkra och kittlande på förhand, han motiveras av.

– Det är därför jag håller på, det är ju tävlingsmomentet som är det roliga och det som kittlar. Det har varit en saknad under den här tiden, definitivt. Det ska bli kul att testa, det ska bli kul att få ett scorekort i handen igen, säger han.

"Annorlunda"

TT: Det blir tävlingsdagar utan publik, utan caddies och andra restriktioner – hur kommer det att vara?

– Det kommer att vara lite annorlunda, så klart. Men det är konstiga tider nu och det kommer att vara annorlunda, oavsett arena. Det är bara att sätta i gång känner jag och det här blir en bra start för mig; 54 hål och med ganska många familjära ansikten, svenskar, att spela med.

Annons

– Det kommer att bli bra och förhoppningsvis får jag färska upp tävlingsnärvaron, sinnena, lite.

Efter Katrineholm Open åker Marcus Kinhult samma väg tillbaka till Skaftö, för att fortsätta träna – och isolera sig själv.

– Jag känner att det blir lite mindre sociala grejer och lite mer ensamtid hemma med min närmaste familj, bara för att inte riskera att dra på mig något skit. Det hade varit ganska taskig tajmning, säger han.

Dessutom måste han spika delar av sommarens tävlingskalender.

– PGA-mästerskapet går vecka tre av "UK Swing" (sex raka tävlingar i Storbritannien) och det ser ut att vara en god chans att jag kommer med där, och då återstår beslutet om man ska åka dit eller inte, vad man får göra, hur mycket karantän det är i USA och så. Det är många frågetecken som ännu inte är besvarade.

– Men det blir väl en plan A och en plan B; plan A är med PGA-mästerskapen och plan B blir att spela större delar av "UK Swing".

Fakta: Marcus Kinhult

Född: den 24 juli 1996 (23 år).

Klubb: Skaftö GK.

Främsta placeringar på Europatouren: Segern i British Masters förra våren och en andraplats i Nedbank Challenge i höstas.

Inspelade prispengar i fjol: Cirka 20 miljoner kronor.

Världsrankning: 95.

Aktuell: Golfproffset är tillbaka på banan när Sveriges första proffstävling för säsongen drar i gång i Katrineholm. Utsågs i fjol till årets svenska golfspelare och ses som det stora framtidsnamnet på herrsidan. Hade greppet om en av två svenska OS-platser på herrsidan när de stora golftourerna avbröt allt spel i mars.

Fakta: Marcus Kinhult

Katrineholm Open blir den första proffstävlingen i Sverige den här säsongen och tävlingen kommer att hållas utan publik på grund av coronapandemin.

Men det blir inte utan stjärnor.

Det främsta namnet är Marcus Kinhult, för närvarande på 95:a på världsrankingen, men han utmanas av Sebastian Söderberg, Joakim Lagergren, Alexander Björk, Michael Jonzon och Oskar Henningsson som alla har segrat på Europatouren. Samt värden Robert Karlsson som har elva segrar på Europatouren.

Tävlingen avgörs över tre dagar, torsdag till lördag, till skillnad från fyra dagar som brukar vara fallet i proffstävlingar. Dessutom är det inte tillåtet att ha med sig caddies och spelarna får bara värma upp max 60 minuter före start. Sedan blir det inga gemensamma samlingar, ingen prisutdelning och spelarna måste hålla avstånd då de befinner sig på träningsområden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons