Annons

Klimatprotester mitt under världscuploppet

En klimatdemonstration störde herrarnas 20-kilometerslopp i världscupen i längdskidor.
Flera personer vid spåren omhändertogs av norsk polis, uppger Viaplay.
Skidor • Publicerad 4 december 2022
Klimatdemonstrationer störde herrarnas masstart, 20 kilometer, i Lillehammer på söndagen.Foto: Heiko Junge

Under första varvet av lördagens världscuplopp i Lillehammer tog sig plötsligt ett antal personer in i banan precis när åkarna passerade.

– Det påverkade inte mig mer än någon annan. Jag låg i täten, men vi åkte bara runt dem, säger svenske åkaren Calle Halfvarsson till Viaplay.

Annons

Med en banderoll i händerna, med texten "Stopp oljetinga", såg aktivisterna ut att försöka stoppa loppet.

– Det var fem stycken som satte sig mitt i spåret, tände några bengaler och hällde ut något rött på spåret, och demonstrerade lite grann. Det blev lite dramatik på första varvet, och även något stavbrott. Men nu verkar vi ha koll på läget, sade svenske herrtränaren Anders Högberg till Viaplay under loppet.

Enligt Viaplay har flera personer omhändertagits av polis. Samtidigt tvingades arrangörerna göra rent i spåren efter att demonstranterna hällt ut saft.

Tidigare i månaden slog aktivister också till mot Nationalmuseum i Oslo, när tre personer försökte limma fast sig vid Edward Munchs berömda tavla "Skriet".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons